Öt kerti gyom, ami akár salátának is jó

Számos kerti gyomnövényünk – melyek gyérítésével nap, mint nap megküzdünk –, valójában értékes élelmiszer, tele antioxidánsokkal, vitaminokkal és fehérjével. Alább bemutatunk néhány ilyen növényt. De mielőtt nekiállna csemegézni belőlük, kérjük bizonyosodjon meg róla, hogy valóban azonosak-e a cikkben olvasott fajokkal!

Porcsin (Portulaca oleracea ssp. sativa): Gyakori gyomnövény, szinte minden kertben előfordul. Kerekded húsos szára és levelei egyaránt fogyaszthatók frissen is, vagy köretnek elkészítve. Magas antioxidáns tartalma (A és C vitamin) mellett omega-3 zsírsavakat is tartalmaz.

Pitypang (Taraxacum officinale): Ezt a növény annak idején az Egyesült Államokba érkező telepesek salátanövényként vitték magukkal, ezért ma már a világ minden táján megtalálható. Kora tavasszal és ősszel a zsenge leveleket fogyaszthatjuk, de a virágzat is ehető. Érdemes fogyasztani, hiszen a pitypang több béta-karotint tartalmaz, mint a sárgarépa!

Bambusz (Phyllostachys): A bambusz egy ideig békésen éldegél a kert sarkában, mint dísznövény; majd egyszer csak megjelenik mindenhol. Ekkor kezdődhet a küzdelem a visszaszorításával – innentől kezdve gyomnövényként tekintünk rá. A talajból előbújó, két hétnél nem idősebb rügyeket 20 perces forralás után lehet fogyasztani, íze a csemegekukoricára emlékeztet.

Fehér libatop (Chenopodium album): Nyár elején jelenik meg a kertekben, közvetlenül a tavaszi spenót idény után. Magas kalcium és fehérjetartalma mellett A, C és K vitaminban is gazdag. Elkészítéséhez olajon pároljuk meg kicsit, majd adjunk hozzá sót, borsot, fokhagymát és egy kevés citromlevet.

Vöröshere (Trifolium pratense): Ezt a pillangós virágú gyomnövényt a népi gyógyászat rákbetegségek megelőzésére is ajánlja, ennek ellenére fogyasszuk körültekintően. A virágzatot párolt rizs fűszerezéséhez vagy szójaszószhoz főzve ajánlott fogyasztani.

Forrás: www.rodalesorganiclife.com

(Biokultúra 2017/4)