Parlagfű-olajosbogár felmérés

A parlagfű elleni hagyományos eszközökkel történő védekezéssel szemben egyre inkább igény van a biológiai védekezésre is. Napjainkban egyre inkább előtérbe kerül egy bogár, az úgynevezett parlagfű-olajosbogár (Ophraella communa).

Parlagfű-olajosbogár imágó és lárva egyedek óriás parlagfű  (Ambrosia trifida) levelein. Fotó: Wikipedia

Parlagfű-olajosbogár imágó és lárva egyedek óriás parlagfű (Ambrosia trifida) levelein. Fotó: Wikipedia

Ez a faj Észak-Amerikából származik, Európán belül stabil populációja Észak-Olaszországban, Milánó környékén található, ahol a parlagfű elleni biológiai védekezés tekintetében már kedvező eredmények mutatkoznak. A parlagfű európai jelenlétét eddig nem veszélyeztette természetes ellenség, jóllehet sok múltbéli és jelenlegi kutatás is foglalkozik a parlagfű elleni biológiai védekezés témakörével. Hazánkban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a biológiai védekezési lehetőségek keresése céljából az Eötvös Lóránd Kutató Hálózat (ELKH) ATK Növényvédelmi Intézetével folytat együttműködést. A közös munka fő célja az olajosbogár hazai előfordulásának felmérése, illetve további vizsgálatok beállítása a bogár magyarországi viszonyok közötti életmódjának megismerésére.

A tavalyi év során már megjelent egy publikáció a parlagfű olajosbogár hazai előfordulásáról, azonban azóta újabb igazolt előfordulásról nincs információja a kutatóknak. Ezért a Növényvédelmi Intézet a közösségi médiában kéri a lakosság, a természetjárók, a gazdálkodók és a hobbi rovarászok segítségét a parlagfű olajosbogár felderítésére, előfordulásának helymeghatározására. A bogár körülbelül fél centiméter hosszú, színezete sárga, sárgásbarna, szárnyfedőin fekete hosszirányú sávok láthatók. Főleg parlagfüvön látható, szabad szemmel is jól megfigyelhető. Aki lát tehát ilyen bogarat, annak pontos előfordulási helyét, a megfigyelés dátumát, a helyszínt, valamint lehetőség szerint egy jó minőségű fényképet kérnek a szakemberek a parlagfubogar@atk.hu e-mail címre elküldeni, előre is megköszönve a támogató együttműködést.

Forrás: https://agronaplo.hu
(Biokultúra 2021/5)