Pert vesztett a Monsanto

Az amerikai Ökológiai Fogyasztók Egyesülete (Organic Consumers Association) óriási, egybehangzó köszönetét fejezi ki mindenkinek, akik a Monsanto cégóriás híres-hírhedt Roundup termékével kapcsolatban indított peres eljárásban kitartóan helyt állt.

Köszönet illeti a 12 esküdtet, aki figyelmesen és kritikusan hallgatta végig a tanúkat hosszú napokon át, óvatosan mérlegelt és végül helyes döntést hozott. Köszönet az ügyvédeknek, akik számtalan órát szenteltek a vizsgálatoknak és a tárgyalások előkészítésének, majd észszerűen és intelligensen érveltek a felperes, a tudomány és az etika pártján. Köszönet azoknak a médiumoknak és jogi szervezeteknek, akik foglalkoztak az esettel és komolyan vették kötelezettségüket a nyilvánosság tájékoztatását illetően. De leginkább hatalmas hálával tartozunk Dewayne „Lee” Johnsonnak, az ügy felperesének kitartásáért és állhatatosságáért, amiért utána járt, hogy mi okozhatta non-Hodgkin lymphoma nevű betegségét. Bátorságáért, amiért szembe mert szállni a világ egyik leghatalmasabb vállalatával. Köszönet, amiért nem adta fel és egyre romló egészségével sem törődött.

A bíróság döntése egybehangzó. A Monsanto bűnösnek találtatott, amiért olyan terméket gyártott és árult, mely a felperesnek rákot okozott. Sőt mi több, a vállalat tudta, hogy a termék rákkeltő, a tényeket azonban szándékosan elrejtette a felperes és a nyilvánosság előtt is.

Ám ez csak a kezdet, az ügy még nem ért véget. Több ezer jogi eset vár megtárgyalásra a Monsanto ellen, ezidáig mintegy 4000 felperes jelentkezett. Természetesen a Monsanto és új tulajdonosa, a németországi Bayer, akinek hasonló sötét ügyei vannak a méhek pusztulását okozó neonikotinoidokkal, sem sajnálta az időt annak bizonygatására, hogy a Roundup, legismertebb termékük biztonságos. Részvényeseik azonban nem olyan biztosak ebben, a bírósági döntés kihirdetését követően a Bayer részvényei szabadesésbe kezdtek. Mindez a Bayernek óriási veszteséget jelent, miután júniusban 66 milliárd dollárért vásárolta meg a Monsanto-t. A Monsanto korábban évtizedeket töltött a vásárlók, gazdálkodók, politikusok és törvényhozók meggyőzésére, hogy hagyják figyelmen kívül az egyre szaporodó bizonyítékokat arra vonatkozóan, hogy a glifozát-alapú herbicidek rákkeltők, és más egészségügyi problémákért is felelősek. A vállalat sokféle taktikát használt. Néhányat a dohányipartól vett át, akik korábban a cigaretta biztonságát védelmezték. Ide tartozik a tudományos irodalom manipulálása és elnyomása, azon újságírók és tudósok zaklatása, akik nem szajkózzák a vállalati propagandát és összeütközésbe kerültek a törvényhozókkal. Mindenkinek köszönet jár, akik évtizedek óta küzdenek azért, hogy a vállalatok és kormányok végre felhagyjanak élelmiszereink és környezetünk károsításával.

Forrás: www.organicconsumers.org
(Biokultúra 2018/5)