Peter Melchett emlékére

A GMWatch, a géntechnológiai ipar és politikai támogatóköre tevékenységét figyelemmel kísérő, az ismeretek széleskörű terjesztését vállaló, 1998-ban alakult független szervezet tisztelettel búcsúzik Peter Melchett-től, az Egyesült Királyság-beli Soil Association politikai igazgatójától, a környezetvédelmi és ökológiai mozgalmak ikonikus alakjától.

Az 1990-es évek során az Egyesült Királyságban működő Greenpeace igazgatójaként vetette föl a génmódosított gabonák és élelmiszerek kérdéskörét, a témát kampány szintre emelte. Vezérlő fénye volt számos szakmai civil szervezetnek, anyagiakkal is támogatta a GMWatch működését, további másik két kisebb civil szervezetet is, akik a GMO-k és biodiverzitás témájában vezettek kampányokat.

Korai munkásságát a politikában kezdte. Az 1970-es években az Egyesült Királyság kormányában Észak-Írország minisztere volt James Callaghan miniszterelnök idejében. Számos szociálpolitikai ügyért volt felelős, beleértve egészségügyi és oktatási kérdéseket is. Észak-Írországban hírnevet szerzett bátorságáért, amit az emberi jogok és társadalmi igazságosság terén felvállalt, még akkor is ha azok egyébként nem tartoztak hivatalos feladatkörébe. Bármilyen ügyben, bármilyen úgymond „nehéz terepre” is kiment, amelyeket soha korábban miniszterek vagy magasabb rendű kormányképviselők meg nem látogattak, és mindig azt tapasztalta, hogy az emberek örömmel fogadták.

Politikai éleslátása ideálissá tette őt a génmódosítás témájának képviseletére, az emberek könnyen tudtak kapcsolódni személyéhez, a politikusok pedig tartottak elszántságától. 1999-ben részt vett két emlékezetes kampányban is, mely a nyilvánosság figyelmét kívánta felhívni a génmódosított növények kockázataira. Saját gazdaságát Norfolkban 2000-ben állította át ökológiaira.

Greenpece-es munkásságát követően 2002-től a Soil Association politikai igazgatója lett. Szervezete élharcosa volt a génmódosított növények elleni küzdelemnek. Ő kezdeményezte a Soil Association kampányát a „Kenyerünkbe ne!” („Not in Our Bread”) kampánynak, mely a tudatosságot hivatott növelni a kenyérben található glifozát maradványokkal kapcsolatban.

Élete végéig kampányolt. Utolsó heteiben megjelent cikkében az Európai Bíróság döntése* ellen indított támadásokra reagált, amiért a génszerkesztési technológiákat a génmódosítással egyezőnek tekintenék. Mindig és mindenkor kész volt felszólalni az igazságtalanságok ellen, gyakorlati tanácsokat adott és támogatást nyújtott. Nagylelkű, segítőkész emberségét nem felejtik.

Forrás: www.gmwatch.org
(Biokultúra 2018/5)

* A főszerkesztő megjegyzése: Az ügyben a várakozásokkal ellentétben az Európai Bíróság rendkívül pozitív döntést hozott és az „új technikák” termékeit is egyértelműen a GMO-k közé sorolták!