A por gyógyít, avagy ember és talaj egészsége

A természettel való kapcsolatunk létünk kezdete óta szent. Nem csoda tehát, ha egészségünk szorosan összekapcsolódik a Föld egészségével – a talajéval a lábunk alatt, a táplálékkal melyet elfogyasztunk, a vízzel melyet iszunk és a levegővel melyet tüdőnk belélegez. Más szavakkal, a természet meghatározza egészségünket, melytől jóllétünk és boldogságunk függenek.

Ez a gondolatmenet képezi alapját Dr. Maya Shetreat-Klein könyvének, melynek címe magyarul „A por gyógyít: Neveljünk egészséges gyerekeket a talajból származó táplálékokkal”.

Dr. Shetreat-Klein gyermekgyógyász neurológus, gyógy­növényszakértő, természettudós és városi gazdálkodó New York-ban, ahol csirkéket tart, valamint zöldséget és gyümölcsöt termeszt. Könyvét immár 10 nyelvre lefordították. A szerző orvostanhallgatóként megtapasztalta azt a rég bevált gyakorlatot, hogy már kis gyermekeknek is akár hat vagy hét különböző gyógyszert írnak fel egyszerre, annak ellenére, hogy egészében a kezelés nem jár eredménnyel, a krónikus betegségek továbbra is problémát okoznak. Édesanyaként kezdett alternatív megoldások után kutatni, hogy megfejtse e széles körben elterjedt probléma okait. Kutatása során a természetbe jutott és felismerte az egészséges talaj és a benne élő mikróbák fontosságát. Mostanáig arra tanították a gyerekeket, hogy a talajból származó port és piszkot el kell kerülniük, s mára kiderült, hogy ez a kulcsa a testi egészségnek. Az emberi szervezet számtalan mikróbát tartalmaz, baktériumokat, gombákat és apró, egysejtű élősködőket, melyeket együtt gyakran már „második agyként” emlegetnek, mivel számos testi folyamatért, például az emésztésért, az immunrendszer és az agy működéséért is felelősek.

Könyvében leírja, hogy immun- és idegrendszerünk egyértelműen tükrözi az általunk fogyasztott táplálékokat, azok származását, a termőtalajt, a vizet, a felhasznált vegyszereket. A friss táplálék, a mikrobák, a talaj, a napfény, a víz és a friss levegő a gyermekeket rugalmassá és a betegségekkel szemben ellenállóvá teszi. Bemutatja a rossz minőségű ételek káros hatásait és tiszta, sok zöldséget és gyümölcsöt tartalmazó étkezési tanácsokat is ad, valamint arra buzdít, hogy menjünk gyerekeinkkel a természetbe és engedjük sokat a porban játszani őket. A gyermekek rendelkeznek azzal a képességgel, hogy egészségesek legyenek, nekünk azokban meg kell teremtenünk az ehhez szükséges lehetőségeket, feltételeket.

Forrás: www.organicconsumers.org
(Biokultúra 2018/1-2)