A rovarirtóval fertőzött holland tojások esete

Mintegy 180 gazdaságot érint a rovarirtó szerrel szennyeződött tojások esete Hollandiában. Az érintett állattartók ugyanattól a beszállítótól vásárolták a baromfit, aki nem engedélyezett készítményt alkalmazott a szárnyasok közelében.

A fipronilt a szárnyasok atka kártevője elleni védekezésre használta a beszállító cég. Azonban az említett rovaríratószert élelmiszercélra tartott állatokon*, sőt azok környezetében is tilos alkalmazni, mivel könnyen felszívódik és az állati eredetű termékekben megjelenik.

A WHO (Egészségügyi Világszervezet, World Health Organisation) elmondása alapján a fipronil még nagy mennyiségben is a „mérsékelten veszélyes” inszekticidek közé tartozik. Az FSA megnyugtatja a fogyasztókat, hogy a fertőzött tojások fogyasztása valószínűleg nem jelent veszélyt az emberi egészségre. Az Egyesült Államok Nemzeti Peszticid Információs Központja tájékoztatása alapján a készítmény közvetlen mellékhatásai közé tartozik az izzadás, émelygés, hányás, fej- és gyomorfájdalom, szédülés; ezért több millió tojást vettek le a szupermarketek polcairól, elsősorban Németországban, Belgiumban és Hollandiában.

Forrás: www.telegraph.co.uk

* A főszerkesztő megjegyzése: Sajnos a házi kedvencek kezelésére használt bolha és kullancsirtók nagy része ezt a hatóanyagot tartalmazza. Ezzel a kutyák, cicák folyamatosan kissé mérgezett állapotban vannak, vélhetően elszenvedve azokat a hatásokat, amelyeket a cikkben részleteznek, továbbá a hatása lehet a központi idegrendszerre, a májra és a pajzsmirigyre. Ismételt vagy hosszú távú érintettség esetén károsíthatja ezeket a szerveket. Ezek mellett egyes tudományos közlések „lehetséges rákkeltő”-nek is tartják! A házi kedvenceket is lehet a hazai kínálatban is fellelhető „fipronil-mentes” kezelésekkel hatékonyan védeni az ízeltlábú élősködők ellen! (RP)

(Biokultúra 2017/4)