Seed Terminator, innovatív technológia a szántóföldi gyomirtásban

Ausztráliában a gyomnövények a gabonatermelőknek évente mintegy 3.3 milliárd dollár költséget jelentenek és mintegy 2,76 milliárd tonna termésveszteséget okoznak.

A herbicid rezisztencia a farmereknek évi 187 millió dollárba kerül a herbicides és más gyakorlati kezelések kapcsán.

A Seed Terminator egy, a Kenguru-szigeten gazdálkodó termelő, dr. Nick Berry találmánya, aki nagybátyjával, Mark Ashendennel együtt alapította cégét. A berendezést új és használt kombájnokhoz is fel lehet szerelni, alkalmazásával a nem kívánt gyomnövényeket a fő növények betakarításakor porrá lehet törni. A gép egy többfokozatú kalapács malmot használ a gyommagok porrá őrlésére, ezt követően a keletkezett fűrészpor-szerű törmeléket a gép mögé szórja.

A Seed Terminator igazgatói: Mark Ashendon (balra) és Nick Berry (Fotó: www.farmweekly.com.au)

A Seed Terminator igazgatói: Mark Ashendon (balra) és Nick Berry (Fotó: www.farmweekly.com.au)

A Dél-Ausztráliában található Adelaide-i Egyetem gyomtudományi kutatócsoportja által végzett felmérések alapján a Seed Terminator alkalmazásával a perjefélék magjai 96-100 százalékban megsemmisültek. Az egyszintes megoldású szerkezet a tápanyagban gazdag porított gyommag törmeléket 10-12 méterre szórja a kombájn mögé, mely finom mulcsként talajjavításra használható. Használatával a herbicidek iránti igény, valamint a munkaintenzív tarlóégetések iránti szükséglet is csökkent.

A Seed Terminatorral már száznál is több kísérletet végeztek Nyugat-Ausztrália, Dél-Ausztrália, Új-Dél Wales és Viktoria főbb gabonatermesztő régióiban, számos növényfajtán. A tesztelés túlnyomórészt perjefélékkel történt, azok apró mérete miatt, valamint azért, mert hírhedten nehéz kiirtani őket. A Seed Terminator ausztrál és észak-amerikai körülmények között is hatékonynak bizonyult. A berendezést új és használt John Deere, CASE IH, Massey Ferguson, Claas, New Holland Class 7, 8, 9, 10-es típusú betakarítógépekhez csatlakoztatható. Ára 115 000 ausztrál dollár között alakul.

www.linkedin.com
(Biokultúra 2020/4-5)