Sokféleséget, sokszínűséget a kertekbe!

„A legszebb konyhakertek – Magyarország legszebb konyhakertjei” kertművelést népszerűsítő országos program előző évi sikerének folytatásaként Sári Kovács Szilvia ötletgazda, programigazgató meghirdette a 2020-as év kiemelt témáját: Sokféleséget, sokszínűséget a kertekbe! A program lényege, hogy generációkon átívelően élteti a kertművelés tudományát és hagyományait.

Az eddigi hét év alatt összesen 40 ezer 20 év alatti fiatal mutatta be az általa művelt kertet, a közösségi kategóriában óvodák, iskolák, lakóközösségek, szociális intézmények és önkormányzatok indultak a megtisztelő címért.

Tarpataki Tamás, az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára szerint a konyhakerteket megművelő közösségek kiemelkedő szerepet töltenek be hazánk biológiai sokféleségének megőrzésében és a tradicionális termelési kultúrák megtartásában.

A 2013-ban indult program minden évben egy-egy kiemelt témát céloz meg, mint például a kertek madár- és rovarbaráttá tétele, a gyógy- és fűszernövények hasznossága, a talajvédelem. 2019-ben a saját megőrzésű tájfajták termesztése volt a program kiemelt témája, aminek fontos szerepe van a tájjellegű, hagyományos élelmiszereink megőrzésében.

A legszebb konyhakertek program népszerűségét mutatja, hogy a kezdetekben 2013-ban 60 településről 939 kert, addig a tavalyi évben már 378 településről 2384 kert nevezett a versenybe. A nevezett kertek összterülete 174 hektár volt.

A program érdekessége, hogy a 91 év fölötti korosztályban is 359-en vettek részt aktívan a programban.

Sári Kovács Szilvia kiemelte, hogy a hét év során a kertművelési szokások kedvező irányban alakultak, ugyanis a nevezők többsége vegyszermentesen műveli kertjét, vetésforgót alkalmaz és egyre többen kiemelt ágyásokat művelnek.

A 2020-ra meghirdetett program címe: „Sokszínűséget, sokféleséget a kertbe! – A biodiverzitás éve”. A téma azt célozza meg, hogy a kertekben minél több fajt és fajtát ültessenek a kertesek, a növénytársítások alkalmazásával, a gyógy- és fűszernövények, vadvirágok elhelyezése mellett a madár- és rovarbarát alapelvek figyelemben tartásával.

A programhoz 2020. április 30-ig lehet csatlakozni a www.alegszebbkonyhakertek.hu honlapon.

https://magyarmezogazdasag.hu
(Biokultúra 2020/1)