Sörben, borban glifozát

Az amerikai U.S. PIRG (United States Public Interest Research Group) közérdekű érdekképviseleti csoport által készített feltáró jelentés bemutatja, hogy 5 boron és 15 sörön, köztük bio termékeken is végzett vizsgálat során 20 esetben 19 alkalommal az italokban glifozátot találtak. Az érintett márkák között van a Coors Light, Miller Lite, Budweiser, Corona, Heineken, Guinness, Stella Artois and Samuel Adams. Az U. S. PIRG szerint az italokban talált glifozát mértéke nem szükségszerűen veszélyes, de potenciálisan mégis egészségügyi kockázatot jelent.

A glifozátot leginkább a Monsanto Roundup terméke összetevőjeként ismerjük, mely feltételezhetően rákkeltő hatású. A jelentés alapján a mért értékek alatta vannak a Környezetvédelmi Ügynökség (Environmental Protection Agency, EPA) italokra vonatkozó kockázati szintjének. Egy felnőtt embernek ugyanis több mint 140 üveg bort kellene meginnia 1 nap alatt a legmagasabb glifozát tartalmú italokból ahhoz, hogy egyáltalán elérje a Kaliforniai Környezetvédelmi Egészségügyi Hivatal által megállapított „nem jelentős kockázati szint” értékét.

Az USA Ma amerikai napilap megkereste azokat a vállalatokat, akiknek a termékeik szerepeltek a vizsgálatokban. Sokan közülük vitatták a vizsgálat pontosságát.

Mások elismerték a herbicidek „nyomokban” történő jelenlétének lehetőségét a termékekben, melyek azonban kívül esnek az általuk végzett ellenőrzéseken. A Frey Vineyards ökológiai pincészet megjegyezte, hogy míg a gazdálkodási gyakorlatban nem használnak „herbicideket”, a glifozát nyomokban már az esővízben is megtalálható, mivel a hagyományosan művelt mezőgazdasági területeken még mindig alkalmazzák.

Az Egyesült Államokban a glifozát nyomokban ma már számos élelmiszerben kimutatható. A fent említett vizsgálatot végző szervezet arra buzdítja a fogyasztókat, hogy adjanak hangot abbéli követelésüknek, hogy tiltsák be a glifozát mindennemű használatát, mivel ez a peszticid az, amire a legutoljára szeretne gondolni a fogyasztó, amikor szájához emeli a poharat.

A PIRG a potenciális veszélyekre szerette volna felhívni a figyelmet. A sörfőzők és borkereskedők erőfeszítéseit nem számolva, hihetetlenül nehéz elkerülni annak zavaró valóságát, hogy a fogyasztók a vidám hangulatú kerti grillezések során mindig isznak egy kis glifozátot is, nyilatkozta Kara Cook-Schultz a tanulmány szerzője. Az USA Környezetvédelmi Ügynöksége szabályozza a növénytermesztők által termelt emberi fogyasztásra szánt termékekben vagy termékeken maradó peszticidek határértékét.

A glifozáttal kapcsolatos rákos megbetegedések kapcsán a Monsanto ellen bíróságra vitt ügyek ismeretében itt a legfőbb alkalom, hogy a figyelem középpontjába emeljük a glifozátot, nyilatkozta Cook-Schultz. E vegyszer valós veszélyt jelent sok amerikai polgár egészségére és fel kell hívni a figyelmüket arra, hogy a glifozát ma már mindenütt jelen van, még kedvenc frissítő italukban is.

Forrás: https://eu.usatoday.com
(Biokultúra 2019/3)