Sötét idők kapujában?

Az Amerikai Egyesült Államokban tevékenykedő Ökológiai Fogyasztók Egyesülete (Organic Consumers Association, OCA) elnevezésű nonprofit civil szervezet mintegy 50 millió amerikai fogyasztó érdekeit képviseli az ökológiai és társadalmilag felelős élelmiszer- és egyéb termékek előállítása terén.

Az egyesület az elmúlt év során aggasztó változásokat tapasztalt működése során. Elektronikus leveleik egyre kisebb és kisebb számban érkeztek meg feliratkozóikhoz, a Google keresői pedig egyre kevesebb írásukat jelenítették meg. Időnként internetes hálózatuk sebessége is lassabb volt, mint általában. Felmerült a kérdés, hogy valamit rosszul csinálnak-e, vagy netán vészjósló erők léptek munkába?

Más, természetes orvoslással foglalkozó weboldalak, mint például a Mercola.com és a GreenMedInfo is arról számoltak be, hogy internetes tartalmaikat törölték a Google keresőmotorjából. A GreenMedInfo szerint e-mail szolgáltatójuk láthatólag nem továbbítja többé az oldal elektronikus leveleit.

Mindebből úgy tűnik, hogy a nagy gyógyszeripari szereplők nem szeretik, ha kritika éri őket, ezért hatalmukat és szemérmetlenül nagy profitjukat fel is használják arra, hogy üzleti céljaik elérése érdekében a potenciális fogyasztókat a lehető legsötétebb tudatlanságban tartsák.

Az OCA elkötelezetten hisz a tudományban, mely összhangot teremt az egészséges ökoszisztémák, az egészséges élelmiszerek és a humán egészség között. Ezért vallják azt is, hogy a természetes egészségmegőrzési módszerek fontos alternatívát jelentenek a nyugati orvoslásban, mely utóbbi a tünetek gyógyszeres kezeléséhez ragaszkodik olyan esetekben is, amikor az adott betegség kezelhető vagy megelőzhető lenne akár egy tápanyagban gazdag, kemikáliáktól mentes táplálkozással is. Abbéli nézeteiket, hogy a fogyasztóknak joguk van tudni az igazságról, egyre többen támogatják. Ezzel egyidejűleg az tapasztalható, hogy egyre kevésbé áll módjukban az interneten keresztül megosztani a fontos információkat, különösképpen az olyan ismereteket, melyek a nagyvállalatok imázsát vagy profitját veszélyeztethetik.

Az OCA jelenleg arra kéri tagjait, hogy személyes e-mail fiókjukból továbbítsák az egyesület leveleit, mivel az információk ily módon történő megosztása szerencsére külsőleg nem megakadályozható.

Az OCA tervezi, hogy új, korszerű internetes platformokba és újabb technológiákba fektet be, melyek alkalmasak megakadályozni a nagyvállalatok számára kedvezőtlen tartalmak elterjedésének korlátozására irányuló cenzúra tevékenységet.

www.organicconsumers.org
(Biokultúra 2019/4-5)