Süketek a tenyésztett lazacok – de miért?

A Melbourne-i Egyetem tudósai egy frissen megjelent cikkben adtak számot arról, megfejtették az okát annak, hogy a gyorsan növő, tenyésztett lazacok háromszor nagyobb valószínűséggel lesznek süketek, mint a vadonélő társaik.

Norvégiai, chilei, skóciai, kanadai és ausztráliai vizsgálatokat végezve kimutatták ugyanis, hogy a tenyészett lazacok között igen gyakori, hogy az állatok elveszítik hallási képességüket. A kutatók megfejtették, hogy akvakultúrában a gyorsabb növekedés miatt deformálódnak a halak fülében az egyensúlyozásban szerepet játszó kristályok. A tudósok igazolták azt is, hogy a fül deformitását csökkenteni lehet a halak növekedési ütemének mérséklése révén. A vizsgálat arra az eredményre jutott, hogy a probléma az egész világon érinti a tenyésztett lazacokat, 95 százalékuknál megfigyelhető a rendellenesség.

Ez az új tudományos eredmény komoly állatjóléti problémákat vet fel. Emellett megmagyarázza azt is, hogy miért olyan alacsony a természetvédelmi, megőrzési programokból származó ivadékok túlélőképessége. A vadlazac populációja sok helyen fogy, ezt úgy próbálják helyrehozni, hogy mesterségesen keltetett ivadékok millióit engedik a folyókba.

A tenyésztett lazac ivadékai általában nagyobbak ugyanabban az életkorban, mint a vadlazacéi, ezért elvileg nagyobb az esélyük a túlélésre. Mégis, a tudományos eredmények szerint tíz-hússzor rosszabb a túlélési rátájuk. Ennek oka lehet a tenyésztett lazac hallásának károsodása.

A kutatók célja, hogy még jobban megértsék ennek a jelenségnek a hátterét annak érdekében, hogy a jövőben növelhessék a vadlazac védelmi programok hatékonyságát.

Forrás: https://pursuit.unimelb.edu.au
(Biokultúra 2018/1-2)