Szamuráj darázzsal az ázsiai márványpoloska ellen

Európában első alkalommal, Svájc déli részén, az Olaszországgal határos Ticino kantonban három külön almaültetvényben megtalálták az ázsiai márványpoloska (Halyomorpha halys) természetes ellenségét, az úgynevezett szamuráj darazsat (Trissolcus japonicas).

Az eredetileg Kelet-Ázsiában honos, a kontinensre természetes módon betelepülő rovar várhatóan kedvező irányba befolyásolja az ázsiai márványpoloska kártevő tevékenységét. Feltételezhető, hogy maguk a poloskák hurcolták be testükön saját ellenségeiket, a csupán 2 mm nagyságú apró darazsakat.

Az ázsiai márványpoloska parazitált tojásaiból kikelő szamuráj darazsat egy nemzetközi kutatócsoport azonosította az Európai Unió által támogatott, Bonus utan omsättning Gerinctelen állatok tenyésztése újgenerációs bioszabályozási technikák számára (Breeding Invertebrates for Következő Generation BioControl, BINGO) elnevezésű projekt keretében.

A szamurájdarazsat világszerte használják a márványpoloskák ellen, ráadásul az emberre nem is veszélyes, nem csíp. A fölfedezés hírét a Journal of Pest Science szakfolyóiratban jelentették meg.

Forrás: https://magyarmezogazdasag.hu
(Biokultúra 2019/4-5)