Szigorúbb ellenőrzések Ukrajnában

Ukrajna, a világ harmadik legnagyobb gabona exportőre, szigorúbb intézkedéseket készül bevezetni a kivitelre szánt növényi termékek esetében, ezek közül is kiemelkedő figyelmet fordítva a szója termékekre.

Ukrajnában törvény nem tiltja a GM növények termesztését, viszont a hivatalosan termeszthető kultúrák listáján egy GM növény sincs regisztrálva. Tehát nincs olyan GMO, ami termeszthető lenne, ezért ha kiderül egy adott termékről, hogy GMO-t tartalmaz, akkor azt meg kell semmisíteni.

A legkomolyabb GM veszély szója esetében merül fel. Törvénytelenül kerül az országba a GM szója vetőmag, mely könnyedén hozzáférhető és megvásárolható online.

Az elmúlt években Ukrajna szója exportja jelentős mértékben növekedett. 2016-ban több, mint 4 millió tonna szóját termeltek. Ennek közel 60%-a exportra kerül, elsősorban Törökországba, Egyiptomba, Iránba, Libanonba és Görögországba szállítanak. Oroszországba is szállítottak szóját tartalmazó állati takarmányokat, 2016 nyarán az oroszok beszüntették az ukrán termékek behozatalát, mivel azokban GMO-t találtak.

A jövőben minden olyan esetben, amikor GMO tartalomra utaló gyanú merül fel az exportra szánt áruval kapcsolatban, szigorú ellenőrzésre és vizsgálatra kell számítani. A GMO-t tartalmazó árut megsemmisítik és felkutatják a szabálysértő termelőt. Céljuk, hogy a jogszabályt minden termelő betartsa.

A jelenlegi rendszer sajnos nem akadályozza meg a GMO-mentes és GMO-t tartalmazó termékek keveredését, ami a becsületes gazdák számára komoly gondot okozhat. Ukrajna mezőgazdasági területei szójatermesztésre kifejezetten kedvező adottságokkal rendelkeznek, ezért igen nagy jelentőséggel bíró kultúrnövényük a szója.

Forrás: www.dailymail.co.uk
(Biokultúra 2017/1)