Szintetikus ételfestékek ‒ mire figyeljünk?

A konvencionális feldolgozott élelmiszerek színét gyakran ételfestékkel élénkítik, vagy változtatják meg. Ha a festék természetes anyag, jellemzően nincs egészségügyi kockázata, de vannak ún. mesterséges színezékek is, amelyeknek már annál inkább előfordulhat. Az Amerikai Egyesült Államokban pl. összesen 8 mesterséges színezéket lehet felhasználni (a Red3-at nemrég tiltották be), a felhasználhatók némelyikét pedig már 35-70 éve engedélyezték, a kornak megfelelő labortechnológia és szabályozás alapján. Szerencsére az uniós, benne a magyar szabályozás ennél jóval naprakészebb és szigorúbb. Az alábbiakban ismertetjük a négy leggyakrabban használt mesterséges színezék amerikai és magyar/uniós kódját. Ezek azok, amelyek felhasználását szigorítani, korlátozni tervezik Amerikában, és amelyeket itthon is célszerű kerülni. A szintetikus színezékek használata a bioélelmiszerek előállítása során tilos, ezért a biominősítésű élelmiszerek választása estén nyugodtak lehetünk afelől, hogy azokban mesterséges színezékek még nyomokban sem fordulhatnak elő.

USA név EU/E-szám Jelenlegi magyar/EU státusz
Red 40 E129 (Allura Red AC) Engedélyezett bizonyos feltételekkel
Yellow 5 E102 (Tartrazin) Engedélyezett megszorításokkal
Yellow 6 E110 (Sunset Yellow) Engedélyezett megszorításokkal
Red 3 E127 (Erythrosine) Leginkább tiltott