Szintetikus ételfestékek ‒ mire figyeljünk?
A konvencionális feldolgozott élelmiszerek színét gyakran ételfestékkel élénkítik, vagy változtatják meg. Ha a festék természetes anyag, jellemzően nincs egészségügyi kockázata, de vannak ún. mesterséges színezékek is, amelyeknek már annál inkább előfordulhat. Az Amerikai Egyesült Államokban pl. összesen 8 mesterséges színezéket lehet felhasználni (a Red3-at nemrég tiltották be), a felhasználhatók némelyikét pedig már 35-70 éve engedélyezték, a kornak megfelelő labortechnológia és szabályozás alapján. Szerencsére az uniós, benne a magyar szabályozás ennél jóval naprakészebb és szigorúbb. Az alábbiakban ismertetjük a négy leggyakrabban használt mesterséges színezék amerikai és magyar/uniós kódját. Ezek azok, amelyek felhasználását szigorítani, korlátozni tervezik Amerikában, és amelyeket itthon is célszerű kerülni. A szintetikus színezékek használata a bioélelmiszerek előállítása során tilos, ezért a biominősítésű élelmiszerek választása estén nyugodtak lehetünk afelől, hogy azokban mesterséges színezékek még nyomokban sem fordulhatnak elő.
| USA név | EU/E-szám | Jelenlegi magyar/EU státusz |
|---|---|---|
| Red 40 | E129 (Allura Red AC) | Engedélyezett bizonyos feltételekkel |
| Yellow 5 | E102 (Tartrazin) | Engedélyezett megszorításokkal |
| Yellow 6 | E110 (Sunset Yellow) | Engedélyezett megszorításokkal |
| Red 3 | E127 (Erythrosine) | Leginkább tiltott |





