Születőben az új ökorendelet: „a tartalom fontosabb, mint a sebesség”

euractiv-logo

2013 ősze óta dolgozik a Bizottság az új ökorendeleten, mely a jelenlegi szabályozás helyébe lépne. Az IFOAM EU elmondása alapján az új rendelet komplex és részletes lesz, hiszen fontos, hogy azt hatékonyan lehessen majd alkalmazni. A szöveg technikai megbízhatósága miatt a hatóságok, a tanúsító szervezetek és az ökológiai termelés résztvevői számára is egyaránt egyértelmű és gyakorlati szempontból is alkalmazható lesz.

Az IFOAM beszámolója alapján gyakorlatiasságra törekszenek a rendelet megalkotása során: „Ahelyett, hogy elhúzódó tárgyalásokat folytatnánk a határértékekről vagy az ellenőrzési rendszerről, igyekszünk több figyelmet fordítani az ökológiai feldolgozók környezetvédelmi teljesítményének javítása.”

A felmerült pletykákra, miszerint vissza fogja vonni a javaslatot, ha év vége előtt nem születik megállapodás, a Bizottság szóvivője azt felelte, hogy előrehaladást értek el. A Bizottság folytatja a konstitutív szerepét, és összekötő hídként segíti a másik két jogalkotó szervet (Parlament és Tanács) munkáját. Mindegyik szervezet célja, hogy mihamarabb politikai megállapodás szülessen de „a tartalom fontosabb, mint a sebesség”.

Forrás: www.euractiv.com
(Biokultúra 2016/6)