Támogatás gyümölcs- és gyógynövénytermesztőknek!

Társadalmi egyeztetés alatt egy újabb kertészeti ágazatnak szóló támogatási felhívás, melynek célja a magas termőképességgel és termésbiztonsággal rendelkező ültetvények telepítésének támogatása Magyarországon. A pályázat a gyümölcstermesztők, valamint az évelő gyógy-, aroma- és fűszernövények termelőinek és feldolgozóinak nyújt lehetőséget támogatásra.

Örömmel tájékoztatjuk a gazdálkodókat, hogy az „ültetvénytelepítés és gyógynövénytermesztés támogatása” c. pályázati felhívásban külön előnyökhöz juthatnak az ökológiai gazdálkodást folytatók. A támogatási kérelmek elbírálásánál az ökogazdák 5 többletpont kaphatnak, ha kertészeti ágazathoz kapcsolódó üzemméretük legalább 30%-ban ökológiai vagy ökológiai átállási státuszú a támogatási kérelem benyújtásakor.

További előnyt jelenthet az ökológiai gazdálkodók számára, hogy 10%-kal megemelt támogatási intenzitást kaphatnak az alaptámogatáshoz képest, amennyiben a támogatási kérelem benyújtását megelőző, vagy annak hiányában az azt megelőző teljes lezárt üzleti évben legalább 10.000 euró STÉ értékű ökológiai üzemmérettel rendelkeznek, és a kertészeti ágazathoz kapcsolódó üzemméretük legalább 30%-ban ökológiai vagy ökológiai átállási státuszú.

A támogatási kérelmeket 2024. július 24-től 2025. március 3-ig lehet benyújtani.

A pályázat keretében legfeljebb 500 millió forint támogatás igényelhető, amely többek között ültetvénytelepítésre és -korszerűsítésre, betakarítást segítő gépek és eszközök beszerzésére, valamint az öntözési infrastruktúra fejlesztésére használható fel. Előlegként az összeg legfeljebb 25%-a, maximum 100 millió forint igényelhető. A támogatott tevékenység megvalósítására a támogatási okirat véglegessé válásától számított legfeljebb 24 hónap áll rendelkezésre.

A véleményezhető pályázati felhívás tartalma itt érhető el: https://kap.mnvh.eu/news/2024-04-15/152102/tarsadalmi-egyeztetesen-kerteszet-ultetvenytelepites-es