Tegyük egészségesebbé a közétkeztetést!

Hazai bioélelmiszerek az óvodákban, iskolákban

A Greenpeacenél már kilenc éve dolgozunk azért, hogy segítsük az ökológiai gazdálkodás minél szélesebb körű elterjedését. Olyan jövőt szeretnénk, amelyben gyermekeinknek és minden embernek a Földön elegendő és egészséges élelmet tudunk előállítani úgy, hogy közben az élővilágot is megőrizzük.

A koronavírus-járvány most még inkább rávilágított arra, milyen sérülékenyek az élelmezési rendszereink: a világ egyik végén beszántják, vagy a földeken hagyják megrohadni a terményt, míg a másikon éheznek az emberek. A COVID 19 miatt olyan országokban is megingott az élelmiszerellátás biztonsága, amelyek ilyen szempontból korábban stabilnak számítottak. A járvány szorosan összefügg a globális felmelegedéssel és az emberiség történetében még soha nem látott kihalási hullámmal. Ezek mind egymást erősítő, súlyosbító folyamatok. Ahhoz, hogy ilyen körülmények között is legyen mindenki számára elegendő egészséges élelmiszer, az országoknak sürgősen át kell állniuk önellátásra, méghozzá úgy, hogy az élelem megtermelésével ne pusztítsák tovább az élővilágot és a környezetünket. Meggyőződésünk, hogy hosszú távon az egyetlen járható út az ökológiai gazdálkodásra való átállás és a kontinenseken átívelő szállítási láncok helyett a helyben termelés és az arra épülő fogyasztás.

A közétkeztetés és különösen a gyermekétkeztetés kulcsfontosságú terület a fenti célok elérésében, melyben alapvető változásra van szükség. Ahhoz, hogy gyermekeink egészségesek maradjanak, elengedhetetlen, hogy elegendő jó minőségű, káros vegyszerektől mentes étel kerüljön az asztalukra. Tudjuk, hogy az élelmiszereinkben található vegyszermaradványok káros hatással lehetnek a gyerekek fejlődőben lévő szervezetére, ezt már számos tanulmány alátámasztotta.

Az Európai Parlament Tudományos szolgálatának 2016-os jelentése szerint például a rovarölő szerek (elsősorban a szerves foszforsavészter-hatóanyagú szerek) különösen az értelmi, gondolkodási képességeik fejlődését károsítják, ami szignifikáns IQ csökkenést okozhat. A gyerekek szellemi fejlődésben kimutatható elmaradása az egyéni tragédiákon túl komoly társadalmi és gazdasági károkkal is jár. Kiszámították, hogy ez évi 125 milliárd eurós veszteséget okoz az európai gazdaságnak, ami a szellemi képességek csökkenésének élethosszig tartó következményeiből adódik. De számos más megbetegedés, pl. az egyre gyakoribb figyelemzavaros hiperaktivitás, élelmiszer allergiák, asztma kialakulásában is szerepe van a növényvédőszer-maradványoknak.

© Járdány Bence /Greenpeace

© Járdány Bence /Greenpeace

Szeretnénk ezért elősegíteni, hogy minél nagyobb arányban kerüljenek be hazai ökológiai termelésből származó élelmiszerek a közétkeztetésbe, ezért felkértük a budapesti Corvinus Egyetem közbeszerzésekkel foglalkozó egyetemi tanárát, Tátrai Tündét, hogy cikkekkel, részletes útmutatóval segítsen a gazdálkodóknak abban, hogy minél könnyebben be tudjanak kapcsolódni az óvodai, iskolai étkeztetésbe.

© Járdány Bence /Greenpeace

© Járdány Bence /Greenpeace

Jelen cikkünk egy bevezető írás, amelyet jövőre részletes, folyamatábrákkal ellátott gyakorlatias útmutatóval folytatunk majd.

Márta Krisztina – dr. Rodics Katalin
Greenpeace Magyarország
(Biokultúra 2021/6)