Termelői szemmel: Az ökológiai almatermesztés helyzete napjainkban Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében

2023 augusztusában a cikk írásakor a megyei almatermesztők már elkezdték a korai fajták betakarítását Ez érvényes mind a hagyományos és az ökológiai termesztőkre egyaránt. Mint termelő, és mint Biokontroll ellenőr a megyei ökológiai almatermesztés jelenlegi helyzetéről az alábbi tapasztalatokat tudom elmondani.

A tavalyi tavaszi fagyok miatt a 2022. évi termés mennyisége a megszokott éves átlagtól jelentősen kevesebbnek mutatkozott. Voltak elszigetelt körzetek, ahol jó termés volt, de a megyei viszonylatban jelentősen alulmaradt a megszokottól.

Az aszályos tavaszi és nyári időjárás tetézte a 2022. évi tavaszi fagyokból adódó problémákat azzal, hogy a termőrügyképződéshez szükséges optimális klimatikus állapot helyett, stressz-helyzetet alakított ki az aszály, ezáltal a termőrügy differenciálódás időszakában sem volt optimális az időjárás.

A várakozások a 2023-as hozamokra tekintve vegyesek voltak, volt, aki a tavalyi terméskiesés miatt „pihent” fáktól sokat várt el, és volt, aki az aszályra való tekintettel szinte semmit.

2023-ban igen vegyes kép mutatkozik ezáltal: közepes, esetleg jó termés várható mindenhol. Van, ahol átlag feletti, van, ahol az alatti a termés mennyisége, sok helyen teljes a terméskiesés, kevés helyen tapasztaltam átlag feletti hozamokat.

Ismételten egy hosszú, hűvös tavaszunk volt, amely nem kedvezett a rügyeknek, inkább megfáztak, mint fagykárt szenvedtek. Emellett számos károsító (varasodás, lisztharmat, bimbólikasztó) is teret és időt nyert a károsításhoz azáltal, hogy a fenológiai állapot rügyfakadás-zöldbimbó között elhúzódott. Van egy mondás „mifelénk”: „sok virág kevés gyümölcs” és ez valóban így is történt. Nagyon sok gazdával beszéltem, akinek várakozáson felüli virágzása volt és ahhoz képest elenyésző a terméskötődése. Ilyenkor érdemes mikroelemekkel (bór, cink) és biostimulátorokkal feltölteni a növényeket, egyrészről a stressz tűrése miatt, másrészről a terméskötődés, vagy éppen a megmaradás érdekében.

A hűvös tavaszi időjárást követte egy csapadékos tavasz, amely nagyon jól jött szántón és gyümölcsös kultúrákban egyaránt, de növényvédelmi kezelések növekedésével, ezáltal többlet kiadással járt, hiszen nagyon nehéz volt védekezni varasodás és a monília ellen, meggyben kifejezetten nehéz volt. A tájegységet érintő záporok és zivatarok jelentősen gyérítették a levéltetű kolóniákat, kevés helyen tapasztaltam besodort leveleket, levéltetű kolóniákat, mint szárazabb évjáratokban. A csapadék intenzitása és eloszlása elég kedvezőnek mutatkozott, de sajnos több helyen volt komoly viharkár és jégverés a nyár folyamán. A tenyészidő közepén gyümölcsnövekedés időszakában, a tisztító hullást követően, egyre gyakoribbá váltak a gyümölcshullások, részben a korábbi abiotikus környezeti tényezők miatt, részben a gyümölcsméret növekedés, néhol az almamoly károsítás miatt.

2009-ben kezdtem el ökológiai almatermesztéssel foglalkozni, valamivel kevesebb, mint 2 ha-on.

Kifejezetten ipari alma termesztésre alapoztam, az akkor a megyét átszövő almatelepítési program keretein belül: Remo, Rewena, Rebella, Freedom fajtákkal, MM106-os alanyon, szabad orsó koronaformán, 5 × 2 méteres térállásban. Az ültetvényem 2 éves volt amikor kedvező lehetőségek adódtak ahhoz, mind piaci oldalról, mind támogatási oldalról, hogy merjek nyitni az ökológiai gyümölcstermesztés irányába. Kellett hozzá az a plusz szemléletbeli meggyőződés is, amellyel a mai napig ökológiai ellenőrzés alatt tudom tartani az ültetvényemet.

Az eltelt közel 15 év alatt nagyon sokat változott a termelési környezet. Elmondható, hogy 5 éves intervallumot vizsgálva 2-3 év a tavaszi fagyok, vagy a hűvös időjárás miatt teljes terméskiesést okoz, emellett nagy a piaci bizonytalanság is. Fajtáim már egyáltalán nem mondhatók korszerű fajtáknak, ideje lenne korszerűbb, piacképesebb és ellenállóbb fajtákra váltani. Az ipari fajták helyett kifejezetten asztali alma fajtákban gondolkodom, lehetőleg rezisztens fajtakörben.

Számomra fontos szempont a ventúriás varasodás, lisztharmat, erwinia ellenálló-toleráló fajták tulajdonsága, az alternancia hiánya, a piacképesség, a kedvező húskeménység a tárolhatóság és az ellenálló képesség megőrzése miatt, kalcium foltosodás hajlamának hiánya és még sorolhatnám.

Fontos a korszerű fajtákban rejlő genetikai tulajdonság, amellyel csökkenthető a növényvédőszer felhasználás.

Az EU-n belül a folyamatos növényvédőszer kivonások mellett – amely érinti a hagyományos és ökológiai gyümölcstermesztést is – meg kell tudni felelni a piaci elvárásoknak, úgy, hogy közben a konvencionális és ökológiai termelésből származó felvásárlási árak közelítenek a konvencionális irányába. Általános elvárásnak tekinthető már a szinte „szermaradék mentes, csökkentett növényvédőszer felhasználásban részesített” konvencionális termékek megjelenése a piacon.

A megyében a több éve húzódó piaci bizonytalanság, kedvezőtlen felvásárlási árak, a megnövekedett munkabér és input anyag árak, valamint a kézi munkaerő hiány miatt sok termelő almatermesztés helyett a kevesebb kézi munkaerőt igénylő és gépesíthetőbb csonthéjas kultúrák irányába mozdult el telepítés tekintetében.

2023-ban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara előrejelzése alapján a megyében 500 ezer tonna almatermésre lehet számítani, amely átlagosnak, vagy kissé átlag alattinak mondható. A bio ipari léalma ára nettó 50 Ft/kg a cikk írásakor, az ipari (nem lé) ára nettó 80-120 Ft/kg közé tervezhető.

Nagyon jelentős tényező minden termelő esetében az a plusztámogatás, amelyet az ökológiai gazdálkodás vállalása mellett, az uniós alapból (VP-ÖKO) támogatásként kapnak a termelők.

A támogatások célja kifejezetten az ökológiai gazdálkodás miatti megnövekedett többletkiadások ellensúlyozása.

Ezeknek a támogatásoknak a lehívása az ökológiai alapfeltétel rendszer betartása mellett érhetők el, melyet ellenőrként maradéktalanul ellenőrzünk is. A termelésben alkalmazott agrotechnika, növényvédelem, vetőmag és szaporítóanyag felhasználás mind az ellenőrzés tárgyát képezi a Biokontroll részéről.

Jelenleg több, egyidőben folyamatban levő VP-ÖKO program fut. A következő 5 éves támogatási ciklus várhatóan 2025-től indul, melynek feltételeiről 2024-ben már tájékozódhatnak a termelők.

Bányai Tamás
termelő (Fülesd, Szabolcs -Szatmár-Bereg megye)
Biokontroll ellenőr
(Biokultúra 2023/3-4)