Thai tilalom

A thaiföldi kormány betiltja három mérgező, mezőgazdasági felhasználású vegyi anyag, azaz a parakvát és glifozát alapú gyomirtó szerek, valamint a klórpirifosz rovarirtó szer használatát. A döntés az Egyesült Államok heves ellenállását váltotta ki. Anutin Charnvirakul miniszterhelyettes és egészségügyi miniszter azt nyilatkozta, hogy míg az Egyesült Államok csak a kereskedelem miatt aggódik, addig a thaiföldi kormány a thaiföldi fogyasztók egészsége miatt is.

A december 1-jén hatályba lépő tilalmat a thai Veszélyes Anyagok Bizottsága hagyta jóvá, amely az említett három mezőgazdasági vegyi anyagot a 3. típusú „toxikus anyagok” kategóriából, a 4. típusú kategóriába helyezte át, amely tiltja azok előállítását, behozatalát, kivitelét vagy birtoklását.

Azonban az Egyesült Államok nem ért egyet a glifozát tilalmával – nyilatkozta egy tájékozott forrás, hivatkozva az Egyesült Államok nagykövetsége által a thai miniszterelnöknek és hét másik kabinetminiszternek küldött levelének másolatára, amelyben kérik a tilalom bevezetésének késleltetését, valamint a döntés felülvizsgálatát. A glifozát veszélyes anyagként való újraminősítése valószínűleg befolyásolja egyes mezőgazdasági termékek, köztük az amerikai szója és az amerikai búza exportját az Egyesült Államokból Thaiföldre.

Az USA azzal is vádolja a thaiföldi kormányt, hogy megfelelő tudományos bizonyítékok nélkül tiltja be a glifozátot, továbbá arra is hivatkozik, hogy a vegyi anyagot széles körben használják az Egyesült Államokban, mivel számos tanulmányban bizonyították, hogy alkalmazása biztonságos.

Az amerikai levél az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynökségének értékelésére, valamint Japán, az Európai Unió, Ausztrália és az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének tudományos véleményeire hivatkozik azon állításának alátámasztására, hogy a glifozát mezőgazdasági célú felhasználása nem okoz kárt az emberek egészségében.

Anutin szerint Washington és a thaiföldi amerikai nagykövetség jogosan aggódnak a döntés kereskedelmet érintő következményei miatt, de a thaiföldi kormány felelős az élelmiszerek biztonságáért és hangsúlyozta, hogy a tilalmat a közegészségügy érdekében hajtják végre. A döntés meghozatalát előkészítő 29 fős szakembergárda hosszú ideje tanulmányozta a tilalom előnyeit és hátrányait, mielőtt következtetésre jutottak volna a vegyi anyagok betiltására vonatkozóan – mondta Anutin.

Prayut Chan-o-cha miniszterelnök nyilatkozatában elmondta, hogy külön tisztviselőket jelölnek ki arra, hogy egyértelmű módon ismertessék Thaiföld álláspontját az Egyesült Államok nagykövetségével.

www.bangkokpost.com
(Biokultúra 2019/6)