Tizenkilenc biobor kapott aranyérmet Debrecenben, itt a legkiválóbb nedűk listája!

Kihirdették a XVI. Országos Bio Borverseny győzteseit kedden. A kóstolással egybekötött sajtótájékoztatón a fehér, a vörös és a desszert borkategória legjobbjainak névsorára derült fény. Összesen 19 bort díjazott a nemzetközi zsűri.

Népszerűsítik őket

Fazekas Lajos, a rendezvény főtámogatójául szolgáló Aqua­ticum Debrecen Kft. ügyvezetője az eseményen elmondta, elkötelezett hívei a kulturált, magyar borok fogyasztásának és népszerűsítésének.

– Az a szőlőművelési, borkészítési filozófia, melyet a verseny résztvevői képviselnek, rendkívül tiszteletreméltó – fejtette ki.

Lefler Péter, a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. borászati ellenőre a versenyt és annak eredményhirdetését igazi ünnepnek nevezte.

– Minden ilyen rendezvény, találkozó jó esemény arra, hogy mélyítsük a borászok lehetőségeit a bemutatkozásra. A bioborok népszerűsítése, azok ünneplése ugyanis rendkívül fontos – hangsúlyozta.

Nagyszerű munka

Kovács Pál, a Magyar Bor Akadémia tagja, a verseny főszervezője elmondta, Magyarország legnagyobb kiterjedésű bio területe a Hortobágy, ahol csaknem negyven éve abszolút biotermelés zajlik. Úgy gondolták anno tehát, erre alapozva megpróbálják a bioborokat Debrecenbe csábítani.

– 2014 óta ez az egyetlen, tisztán biobor-megmérettetés az országban – emelte ki. A főszervező elmondta, a résztvevő 15 borászat nagyjából a jelenlegi magyar biogazdálkodás, a bioborkészítés csúcsát képviseli Magyarországon. És hiába voltak szigorúbbak a pontozások a hagyományos készítésű borokhoz képest, a beküldött 53 borból 19 aranyérmet szerzett.

– Ha dicsérni kell valakit Magyarországon, akkor azok a résztvevő borászatok, döbbenetes színvonalat képviselnek – mondta Kovács Pál.

Mint kiderült, a bírák 3 országból érkeztek, két bizottság külön-külön tesztelte a sorokat, és az általuk javasolt borok kerültek be egy hármas elődöntőbe. A döntősök közül pedig csúcsborokat, ún. championokat választottak, melyek – az elmúlt évekhez hasonlóan – részt vehetnek a világ legnagyobb bioborversenyén, a 2023-as németországi Mundus Vini Biofach-on.

A 2022. évi Országos Bio Borverseny végeredménye alapján fehér borok kategóriában a Gyukli Pince (Balatonfüred) 2021-es évjáratú Solaris nevű itala lett a csúcsbor, vörös borok közül pedig a Horváth Borászat (Sopron) 2017-es évjáratú Soproni Cabernet Franc-ja. A Magyar Bor Akadémia különdíját a Szászi Birtok (Hegymagas) 2021-es évjáratú Rókaluki Olaszrizlingje nyerte. A desszert borok kategóriában a Gyukli Pince 2020-as Solaris desszertje szerzett egyedül aranyérmet.

Forrás: haon.hu
A felvételeket Kiss Annamarie készítette
(Biokultúra 2022/4-5)