Több a kára, mint a haszna

Az éghajlatváltozás okozói között az egyik élenjáró fő tényező az állattenyésztés, azon belül a hús- és tejtermék előállítás. A finom por okozta légszennyezés tekintetében a baromfipar a leginkább okolható. Az Egyesült Államok farmgazdaságai az egészségre és a környezetre nézve több kárt okoznak, mint amennyivel hozzájárulnak a gazdasághoz – nyilatkozta egy nemrégiben készült tanulmány a Nemzeti Tudományos Akadémia folyóiratában (Proceedings of the National Academy of the Sciences, PNAS).

A tanulmány 20 gazdasági ágazat esetében hasonlítja össze a finom por okozta levegőszennyezéséből eredő korai halálesetek költségeit az ágazatoknak a gazdasághoz hozzáadott értékével. A vizsgálat eredményei alapján az állattenyésztő farmok teljesítménye a legrosszabb. „A farmok okozta légszennyezésből eredő károk meghaladják azt a határértéket, amelyet a farmok gazdasági szempontból nyújtanak” – mondta Inês M.L. Azevedo, a Stanford Egyetem Energiaforrások Mérnöki Tanszékének docense. A Carnegie Mellon Egyetem kutatóival készített tanulmány a finom por szennyezésre összpontosít, amely a levegőszennyezés kapcsán az Egyesült Államokban évi 100 000 korai haláleset 90%-áért tehető felelőssé.

A tanulmány nem foglalja magában az állati termékek fogyasztása által okozott egészségügyi költségeket, valamint a szennyezés más formáinak, például az üvegházhatású gázok kibocsátásának és az éghajlatra gyakorolt hatásának gazdasági költségeit. A kutatók a gazdaság minden egyes ágazatában kidolgozták a bruttó gazdasági károk (GED) és a hozzáadott érték (VA) arányát. Az egynél kisebb GED / VA arány azt jelenti, hogy az érték meghaladja a károkat. Az egynél nagyobb szám azt jelenti, hogy a károkozás meghaladja az értéket. Míg a GED / VA arány 2014-ben 0,72 volt a növénytermesztő iparágak csoportjában, az állattenyésztésnél ebben az évben 2,0 volt – állítja a tanulmány.

Az előzetes számítások azt mutatják, hogy a GED / VA arány ebben a csoportban a baromfiiparban a legmagasabb, becslések szerint 3–7. A baromfi alom finom por szennyezést és ammóniát bocsát ki. Az ammónia kombinálódik más szennyező anyagokkal – a kén-dioxiddal és a dinitrogén-oxiddal – állítja Azevedo, hogy másodlagos forrást nyújtson további negatív tényezőknek.

Azevedo ezeket az eredményeket felhívásnak tekinti az ágazat működésének felmérésére. „A tanulmány nem azt állítja, hogy le kellene állítanunk a mezőgazdaságot az Egyesült Államokban” – mondta a Stanford ebben a hónapban megjelent videójában. „Mivel a kár nagyobb, mint a hozzáadott érték, komolyan kell gondolnunk az ágazatra.”

Juan Moreno-Cruz közgazdász, a PNAS ugyanebben a számában megjelenő hozzászólásában kijelenti: „A mezőgazdasági kibocsátások továbbra is makacsul magasak és változatlan tendenciát mutatnak, így a mezőgazdaság jelenleg dolláronként az egyik legszennyezőbb iparág az Egyesült Államokban.”

A közüzemi ágazat ugyanebben a helyzetben volt 2008-ban – több kárt okozott, mint az általa a gazdasághoz hozzáadott érték. Azonban a szektor kissé javított helyzetén, nagyrészt a szénégető erőművek bezárásának köszönhetően.

A tanulmány a közüzemi ágazatból és a feldolgozóiparból származó szennyezés csökkenésének egy részét a nagy recessziónak tulajdonítja. „Jelenleg csak az állattenyésztés és a mezőgazdaság okoz sokkal nagyobb károkat, mint az általa termelt hozzáadott érték” – mondta Azevedo.

A közlekedésből származó kibocsátások szintén csökkentek, ám továbbra is aggodalomra adnak okot az ágazat kevésbé szabályozott részein: „A károsodások legnagyobb forrása a szállítási ágazatban a teherautók és a dízelolaj égéséből származik a tengeri és vasúti szállításban. Eredményeink azt sugallják, hogy a politikai döntéshozóknak mérlegelniük kell a kibocsátás csökkentést a közlekedésben és a mezőgazdaságban, amennyiben ez költséghatékony lehet.”

Forrás: www.forbes.com
(Biokultúra 2020/1)