Totálisan toxikus

A Monsanto vállalat elhíresült Roundup gyomirtója még károsabb az emberi egészségre, mint azt korábban gondoltuk. A Guardian oldalain nemrég megjelent írás szerint a legújabb vizsgálatok azt mutatják, hogy a szer legaktívabb összetevője, a glifozát a végtermék előállítása érdekében más vegyszerekkel kombinálva még sokkal mérgezőbb, mint a glifozát maga. 

Ez rossz hír azon gazdálkodók számára, akik a Roundup-pal permeteztek, a fogyasztóknak, akik Roundup-pal szennyezett élelmiszert fogyasztottak és milliók számára, akik ki vannak téve a szer káros hatásainak.

Az USA környezetvédelmi ügynökségének legutóbbi statisztikái szerint az USA-ban 2012-ben mintegy kilencmilliárd dollárnyi glifozát-alapú gyomirtót árusítottak. A Monsanto továbbra is azt állítja, hogy a termék biztonságos, beleértve a közvetlenül a fogyasztóknak értékesített kiskerti gyomirtókat. Fogyasztóvédelmi szervezetek azonban beperelték a Monsanto-t a vásárlók félrevezetéséért a Roundup biztonságával kapcsolatban. A cégóriás megpróbálta megúszni a pereskedést, azonban a szövetségi bíró jelenleg a felpereseknek kedvezett. A Monsanto állítása szerint a Roundup azért biztonságos, mert a termék olyan enzimekre fejt ki hatást, melyek csak növényekben találhatók, emberi és állati szervezetekben nem. A felperes állítása viszont ennek épp az ellenkezője.

A Monsanto növényvédő szerei 40 éve jelen vannak a piacon, a terméket felhasználók ugyanakkor nincsenek tisztában annak összetevőivel, mivel az bizalmas üzleti információnak minősül és a Monsanto nem tárja azt a nyilvánosság elé. A vállalat legnagyobb eladási számokat generáló gyomirtó, gombaölő, rovarirtó szerei több vegyi anyag keverékei. Egy vagy két aktív összetevőjüket a gyártás során sok esetben mérgező kemikáliákkal, oldószerekkel, segédanyagokkal, felületaktív anyagokkal kombinálják. A kötelező laboratóriumi vizsgálatoknak azonban általában csak az elsődleges összetevőket vetik alá, mivel a készítmények említett segédanyagait másodlagos szerepűnek, közömbösnek tekintik, holott ezek az anyagok is kémiailag aktívak a végtermékben, és nagyrészükről beigazolódott, hogy toxikus, sőt sok esetben többszörösen mérgezőbb, mint maguk az aktív összetevők. Az Egyesült Államokban mintegy 1400 engedélyezett, élelmiszerelőállítással kapcsolatos növényvédőszer és állategészségügyi készítmény van forgalomban, melyeknek nem vizsgálják az egészség- és a környezetkárosító hatását, például az olyan egészségügyi problémákkal kapcsolatban, mint a rák, sejtmutációk, hormonzavarok, születési rendellenességek, szervi károsodások, idegrendszeri problémák, viselkedészavarok, vagy az immunrendszer zavarai.

Forrás: www.organicconsumers.org
(Biokultúra 2018/4)