Trump könnyítené a GMO-k jóváhagyását

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának (USDA), a Környezetvédelmi Ügynökségnek (EPA) és az Élelmiszer- és Gyógyszerügynökségnek (FDA) felül kell vizsgálnia a géntechnológiával módosított szervezetek jóváhagyási szabályait saját joghatóságukban.

Donald Trump elnök utasította erre őket, és 180 napos határidőt szabott a feladat elvégzésére. A Bloomberg ügynökség szerint e rendelet célja a géntechnológiával módosított szervezetek (GMO) mezőgazdasági termékekre vonatkozó jóváhagyásának felgyorsítása, a fejlesztési költségek csökkentése és a mezőgazdasági biotechnológiába történő beruházások növelése.

Az elnöki végrehajtó rendelet kimondja, hogy az alacsony kockázatú GMO-kat mentesíteni kell az „indokolatlan szabályozások alól”. Különös figyelmet kell fordítani a génszerkesztett növényekre, amelyeket egészségügyi, ökológiai vagy mezőgazdasági előnyök céljából terveztek. Ezenkívül a közigazgatási szervezeteket arra utasítják, hogy dolgozzanak ki cselekvési tervet a fogyasztók bizalmának növelésére és a géntechnológiával módosított mezőgazdasági termékek elfogadásának fokozására. Ez magában foglalja egy olyan reklámanyag készítését is, amely kiemeli az agrogenetika előnyeit és hangsúlyozza, hogy az állami szabályozás garantálja a termékek biztonságát.

Az elnök ezenkívül arra utasította a hatóságokat, hogy dolgozzanak ki stratégiát az amerikai GMO-termékek exportjának támogatására. Ennek célja a génszerkesztett élelmiszerek külföldön történő elfogadásának fokozása és az „indokolatlan kereskedelmi akadályok eltávolítása”.

A Biotechnológiai Innovációs Szervezet lobbija dicséri Trump elnök kezdeményezését. Sonny Perdue amerikai mezőgazdasági miniszter is támogatja az elnököt ebben a kérdésben. Szerinte a jelenlegi jogi keret az innovációt inkább gátolja, mintsem támogatja. Június elején minisztériuma már benyújtott egy első javaslatot a jóváhagyási eljárások megkönnyítésére. A felülvizsgálati és visszajelzési szakasz augusztus elején fejeződik be. A javaslat a jelenlegi gyakorlat megerősítését tervezi, amely szerint a génszerkesztett növényeket nagyrészt mentesítenék a rendeletek alól.

Az Élelmiszer-biztonsági Központ (Center for Food Safety, CFS) harcolni akar a kezdeményezés ellen, mivel azon a véleményen van, hogy a jóváhagyási szabályok még nem állnak készen arra, hogy megvédjék a gazdákat, a vidéki közösségeket és a környezetet a GMO növények termesztésének káros hatásaitól. Az elnöki irányelv célja e szabályok további gyengítése. „A CFS a rendelkezésünkre álló összes eszközzel harcol Trump e kezdeményezése ellen” – mondta George Kimbrell, a CFS jogi igazgatója. Ez magában foglalhatja a várható jogalkotási változások elleni jogi lépéseket is.

Forrás: https://organic-market.info
(Biokultúra 2019/4-5)