Új génmódosítási technikák: tudósok a szabályozás mellett

Az új GM technikák – például a New Plant Breeding Techniques (NPBT), vagyis az „új növénynemesítési technikák” – terjedésével felmerül a kérdés, hogy a keletkező termék GMO-nak (géntechnológiával módosított szervezetnek) számít-e. Ezért a Szociális és Környezetvédelemért Felelős Kutatók Európai Hálózata (European Network of Scientists for Social and Environmental Responsibility, ENSSER) úgy véli, hogy ezeket a módszereket is szigorúan szabályozni és ellenőrizni kell, akárcsak a korábbi génmódosító eljárások esetében.

Az új módszerek támogatói állítják, hogy az NPBT-k kifejezetten pontosak és szabályozhatók, ezért nem tartozhatnak a GMO-k közé. Az új GM technikák deregulációjáért küzdenek, mellyel elkerülhetnék termékeik kötelező biztonsági ellenőrzését és a termékek csomagolásán a GMO jelzést sem kellene használniuk.

Az ENSSER szeptember végén megjelent nyilatkozatában olvasható, hogy az ilyen technológiával előállított élelmiszernövények váratlan toxicitást okozhatnak, vagy allergizáló hatásúak lehetnek. A nyilatkozatot több mint 60 független kutató írta alá. Szerepel benne az aggodalmak és a lehetséges mellékhatások mellett néhány javaslat is, mely szerint a kérdéses termékeket is oly módon kell szabályozni, ahogy azt a legszigorúbb GMO előírások jelenleg is előírják.

Az Európai Bizottság a napokban tart megbeszélést az új GM technikák kockázataival kapcsolatban. Az Uniós hatóságok évek óta vitatják az új technikák szabályozásának ügyét, de még nem született döntés.

Az IFOAM EU (International Federation of Organic Agricultural Movements, Ökológiai Mezőgazdasági Mozgalmak Nemzetközi Szövetsége) álláspontja a témában egyértelmű: „Ez nem is kérdéses, minden új GM technikát génmódosításnak kell tekinteni, melynek eredményeként genetikailag módosított szervezet keletkezik. Ezért ezekre a módszerekre is ugyanazok a jogszabályok vonatkoznak, mint a GMO-k esetében. Semmilyen jogi vagy technikai oka sincs annak, hogy kikerüljék a szükséges kockázatbecslést, előzetes engedélyeztetést, kötelező nyomon követést és a csomagoláson történő jelölést.” – mondta Jan Plagge (IFOAM EU).

http://gmwatch.org
(Biokultúra 2017/5)