Új növény-egészségügyi szabályozás

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) az év végén életbe lépő új növény-egészségügyi szabályokról adott ki közleményt. Az Európai Közösségi rendeletet 2019. de­cember 14-től kell alkalmazni az EU tagállamokban. Az 1977 óta működő növény-egészségügyi rendszer jelenlegi módosításának célja a korábbi rendszer korszerűsítése, a biztonságosabb áruforgalom segítése, az intézkedések hatékonyságának növelése, a környezet védelmének támogatása. A rendeletek a tagállamokban közvetlenül alkalmazandók, így a hazai szabályozás átalakítására is sor kerül idén.

Az Unió területén termesztett növények védelme érdekében szükségessé vált módosítás a hatékonyabb növény-egészségügyi felderítést, a zöldterületek védelmét szolgálja. A rendelet lehetővé teszi az agrártermelők számára a formailag is egységes és áttekinthetőbb növényútlevél használatát, összehangolja a nyomonkövetésre vonatkozó követelményeket és a vállalkozók általános nyilvántartásba vételét. Az új szabályok követésével lehetőség nyílik a Magyarországon nem honos kártevők bekerülésének és megtelepedésének veszélye, valamint az ellenük potenciálisan felhasználandó növényvédő kemikáliák jelentette terhelés csökkentésére is.

Az egységes tagállami végrehajtás érdekében a Bizottság decemberig további növény-egészségügyi rendeleteket fogad el az alaprendelet végrehajtásának kiegészítésére és konkretizálására, melyekkel kapcsolatban a hazánkban is életbe lépő változásokról és új előírásokról a Nébih folyamatos tájékoztatást nyújt.

Forrás: https://portal.nebih.gov.hu
(Biokultúra 2019/3)