Új ökotámogatás nyílik meg idén ősszel

12 milliárd forintos kerettel indul el a Vidékfejlesztési Program ökológiai gazdálkodás pályázata. Augusztus 26-án került sor az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) Talajtól a Tányérig című biokampányának záró rendezvényére, a Nagy Lecsóra – számolt be az ÖMKi. Az eseménnyel párhuzamosan zajlott az ÖMKi on-farm méhészeti ágazatának szövetkezet-alapító ülése is.

A rendezvényt Dr. Nagy István agrárminiszter, valamint Dr. Drexler Dóra, az ÖMKi ügyvezetője nyitotta meg, kiemelve, hogy a fenntartható mezőgazdaság a jövő útja.

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet márciusban indította el a Talajtól a Tányérig kommunikációs kampányát, amelynek célja a biogazdálkodás és a bioélelmiszer-fogyasztás népszerűsítése. A kampány hitelesen, szakmai alapokon, ugyanakkor érthetően mutatja be a hazai fenntartható élelmiszer-termelést, kiemelve a biogazdákat és az ökológiai innovációt.

Dr. Nagy István agrárminiszter a rendezvényen személyesen köszöntötte a több mint 50 méhészt, aki úgy döntött, összefogásban képzeli el a jövőt. Kezdeményezésüket követendő példaként emelte ki az ágazat számára.

Az agrárminiszter emellett bejelentette, hogy idén ősszel újra megnyílik a Vidékfejlesztési Program ökológiai gazdálkodás pályázata, amelyen összesen 12 milliárd forintos keretre pályázhatnak a gazdálkodók.

„Most először adódik arra lehetőség, hogy egyazon támogatási időszakon belül többször is megpályázhatják a termelők az ökológiai gazdálkodási támogatást. Az ÖMKi ezt évek óta szorgalmazza, és örömmel tölt el bennünket, hogy sikerült megvalósítani! Bízunk benne, hogy ez a lehetőség tovább segíti a termelőket abban, hogy átálljanak biogazdálkodásra” – mondta Dr. Drexler Dóra, az ÖMKi ügyvezetője.

A nap fókuszában az ÖMKi négy fő kutatási ágazata: a szőlészet, a szántóföldi gazdálkodás, a kertészet és természetesen a méhészet állt. A beszélgetések során élőben mutatkoztak be a Talajtól a Tányérig kampány videóiból megismert biotermelők és kutatók, megosztva a bio iránti személyes motivációikat és eredményeiket a közönséggel.

A rendezvény ráirányította a figyelmet az ökológiai gazdálkodás sokszínűségére, lehetőségeire, és arra, hogy minden nap tehetünk a jobb jövőért.

Forrás: www.agroinform.hu