Új szerves trágyakészítmény a hazai piacon

A dél-alföldi Gyulán működő Körös-Maros Biofarm Kft., Magyarország egyik legnagyobb biotej-termelő gazdasága egy új szerves trágyakészítményt fejlesztett ki, melynek lényege a hosszan elnyúló tápanyag-felszívódás. A három éven át tartó, mintegy 135 millió Ft költségvetésű, európai uniós támogatásban is részesült kutatás-fejlesztési projekt a Szegedi Biológiai Kutatóintézet és a kecskeméti Agrogeo Kft. szakembereinek együttműködésével zajlott.

A készítmény lényege, hogy a saját állatállománytól származó trágyát és a növényi maradványanyagokat a biogáz üzemben száraz- és hígfázisra bontják, majd a száraz fázisból komposztálást követően pellet készül, melyet természetes alapú biopolimerekkel vonnak be. A hígfázis jelentős hányada ezután a biogáz üzembe kerül visszavezetésre. A készítmény tápanyagtartalma késleltetve tárul fel a talajban.

A kereskedelmi forgalomba várhatóan február során kerülő készítmény az első ilyen jellegű termék a piacon. Rátki Zsolt ügyvezető elmondta, hogy elsőként Békés megyei gazdaboltokban lesz elérhető, célcsoportjuk főként a hazai ökológiai gazdaságok és kertészetek lesznek.

A készítmény használatával a korábbi tápanyagveszteséget lehet kiküszöbölni, ugyanis az eddig elérhető trágyák hatóanyagtartalmának jelentős része, legfőképpen a nitrogén már hasznosulása előtt elillan. Az új készítmény kijuttatásának ideje a vetést megelőzően vagy azzal egy időben van.

A Körös-Maros Biofarm ezer hektáron folytat ökológiai gazdálkodást, szarvasmarha telepükön 700 fejőstehenet és 750 növendéket gondoznak, éves szinten 5,2 millió liter biotejet állítanak elő. Az állattenyésztés mellett ökogabona termesztésével is foglalkoznak.

Békés-megye első biogáz üzemét 2010-ben hozták létre. Az üzemben szarvasmarhatrágyából és zöldhulladékból termelnek 52-54 százalék metántartalmú biogázt, amelyből villamosenergiát állítanak elő, melynek kisebb részét maga az üzem és a telep energiaellátására használják, nagyobb hányada „zöldáramént” értékesítésre kerül.

Az áltagban 60-70 embert foglalkoztató vállalkozás éves szinten 1-2 ezer tonna szerves trágya előállításával számol. A most bemutatott fejlesztés eredményeképpen várhatóan mind a saját állatállomány, mind a dolgozói állomány növelése szükséges lehet.

Forrás: www.agrotrend.hu
(Biokultúra 2022/1)