Új útmutató a méhek peszticidekkel szembeni jobb védelméhez

Tíz év politikai blokád után az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) közzétette a mezőgazdaságban használt peszticidek méhekre kifejtett hatásának kockázatértékeléséről szóló EU-útmutató (Bee Guidance Document, BGD) frissített változatát, melyben megerősítik, hogy sürgősen korszerűsíteni kell a peszticidek toxicitásának értékelési módját az EU-ban. A peszticid-mentes Európáért tevékenykedő Pescticide Action Network Europe (PAN Europe) támogatja az útmutató gyors végrehajtását uniós és nemzeti szinten is.

A Pesticide Action Network mintegy 60 ország 600 civil szervezetéből, állampolgári csoportból és magánszemélyből álló nemzetközi koalíció, amely ellenzi a peszticidek használatát, és támogatja az általa javasolt ökológiailag megalapozott alternatívákat. Martin Dermine, a PAN Europe ügyvezető igazgatója szerint: „Az agrárlobby hatalmas kampánya után az EU-tagállamok blokkolták az útmutató dokumentum 2013-as verziójának végrehajtását. Ezzel az új verzióval az EFSA is megerősíti, hogy sürgősen korszerűsíteni kell a peszticidek méhekre jelentő toxicitásának tesztelésére vonatkozó útmutatásokat.”

A jelenlegi változat a tudomány új állása fényében frissítette a korábbi tartalmat, a tagállamok szorosabb bevonásával. A PAN Europe is részt vett a dokumentum véleményezésében. Martin Dermine hozzátette: „Ebben az új változatban a poszméheket, illetve a magányos méheket is figyelembe veszik és ismerve fontosságukat a terményeink, továbbá a vadon élő növényeink beporzásában, ez jelentős előre lépésnek mondható.”

A PAN Europe mindazonáltal sajnálja, hogy 2021-ben az EU tagállamai megállapodtak abban, hogy a mézelő méhcsaládok méretének akár 10%-os csökkentését is elfogadják egy növényvédő szerrel való egyszeri expozíciót követően, szerintük ez nem elfogadható. Először is azért, mert semmilyen tudományos bizonyíték nem támasztja alá ezt a politikai döntést, a tagállamok a rovarok jelenlegi pusztulásának ismerete ellenére mégis meghozták ezt a megállapodást.

A PAN Europe és más nem kormányzati szervezetek maximum 3%-os csökkentést szorgalmaztak. Martin Dermine így foglalta össze: „A BGD 2013-as verziójának jelenlegi frissítése megerősíti, hogy sürgősen javítani kell a méhekre vonatkozó peszticidek kockázatértékelését.” Az új útmutató dokumentum gyengeségei ellenére a PAN Europe úgy véli, hogy annak megjelenése előrelépést jelent, továbbá bizakodók, hogy a tagállamok gyorsan jóváhagyják és a gyakorlatban végrehajtják azt”.

Forrás: www.pan-europe.info
(Biokultúra 2023/3-4)