Újabb gyomirtóbotrány Amerikában

Az amerikai kontinensen több millió hektár mezőgazdasági terület károsodott a Monsanto és a BASF által kifejlesztett dikamba hatóanyagot tartalmazó gyomirtó szer új verziója miatt.
Az amerikai gazdák közösségi médiában közölték a károsult területekről készült felvételeket. Szerintük az új gyomirtó szer átterjedhetett a kezelt területekről a szomszédos táblákra, ahol a kultúrnövények súlyosan károsodtak a vegyszerektől, az új készítmény úgy került szabadföldi felhasználásra, hogy elhallgatták annak illékonyságát. (Fotó: John Weiss looks over his crop of soybeans, which he had reported to the state board for showing signs of damage due to the drifting of Monsanto’s pesticide Dicamba, at his farm in Dell, Arkansas, U.S. July 25, 2017. REUTERS/Karen Pulfer Focht)

Független kutatók, szabályozók, illetve a cég alkalmazottai nyilatkoztak a Reutersnek, elmondásuk alapján a Monsanto termékének bevezetése nem a megszokottak szerint zajlott. A cég ugyanis akadályozta a szer kulcsfontosságú független szakértők általi tesztelését, amit a környezetvédelmi ügynökség (Environmental Protection Agency – EPA) és szinte valamennyi szabályozó hatóság megkérdőjelezett. Jason Norsworthy (Arkansas Egyetem), Kevin Bradley (Missouri Egyetem) és Aaron Hager (Illinois Egyetem), független egyetemi kutatók a Reutersnek elmondták, hogy még azelőtt kaptak XtendiMax-mintákat a Monsantótól, mielőtt az EPA jóváhagyta volna annak használatát. Emellett a gyártó cég kifejezetten megtiltotta számukra az illékonyság tesztelését. Az egyik kutató beszámolója alapján ilyenre még nem volt példa, hogy az engedélyezési eljárás előtt szigorú iránymutatást kapott volna arra vonatkozóan, hogy mit vizsgálhat és mit nem.

Activists take part in a protest against Biotechnology giant Monsanto, outside the European Commission headquarters in Brussels, Belgium on Jul. 19, 2017. Forrás: AFP

Scott Partridge (a Monsanto globális stratégiai alelnöke) azzal magyarázta az esetet, hogy szükségtelen lett volna az illékonyság tesztelése, mivel a cég vizsgálatai szerint ez a készítmény kevésbé bizonyult illékonynak, mint a korábbi formula, amelyet a kutatók biztonságosnak ítéltek.

A sérült növényekkel kapcsolatosan még tart a vizsgálat, egyelőre nincs közvetlen bizonyíték arra, hogy az XtendiMax okozta a károsodásokat.

Forrás: Világgazdaság, Reuters

(Biokultúra 2017/4)