,

Újabb siker a Mundus Vini BioFach borversenyén

A Grand International Organic Wine Award a tanúsított ökológiai borok versenye, melyet hetedik alkalommal rendeztek meg a Mundus Vini és a BioFach, a világ egyik legjelentősebb ökológiai kiállítása szervezésében. A versenyre benevezett borokat egy 50 tagú nemzetközi, 14 országot képviselő zsűri bírálta el 2015 decemberében. A Tokaj Pendits Weingut 2008-as aszúesszenciája Grand Gold, azaz Nagy Arany minősítést szerzett. Az eseményen közel 500 ökológiai bor mérette meg magát, és a hazai nyertes aszúesszencia mellett mindössze 10 nevező kapott Nagy Arany minősítést, ezen kívül 108 arany- és 90 ezüstérmet osztottak ki. Wille-Baumkauff Mártával, a bor készítőjével beszélgettünk.

– Gratulálunk a szép eredményhez. Mit kell tudnunk a díjnyertes borról?

– Ez a bor a tokaji borvidék első tanúsított bio aszúja, ezért is vagyunk nagyon büszkék az elismerésre.

– Meséljen a kezdetekről, hogyan kerültek Tokajba és milyen út vezetett a biodinamikus művelésig, a Demeter tanúsítás megszerzéséig?

Virágzó, fajokban gazdag sorköztakaró növényzet

– Én Budapesten nőttem fel, nem gazdálkodó családból származom. Német férjemmel – aki 2000-ben meghalt – döntöttük el, hogy szőlőt vásárolunk Tokaj-Hegyalján. 1991-ben kezdtük és lépésről lépésre, lassan építettük fel a birtokunkat. 2005-ben jelentkeztünk be a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.-hez, de már előtte sem használtunk rovar- vagy gyomirtó szert, sem műtrágyát, úgyhogy „csak” a felszívódó növényvédő szereket kellett elhagynunk. Nagy kihívás volt, mert 2005 és 2006 nagyon esős évjáratok voltak, a gombás betegségek nagyon elterjedtek és nehéz volt ezeket leküzdeni. A szőlőmunkákat szervező munkatársammal sok konfliktusom volt, mert nehezen tudta elfogadni, hogy én, pesti létemre, megváltoztatom az addig ott szokásos növényvédelmi módszereket. Az évek során megtanultuk, hogy melyik ültetvénynél mire kell odafigyelnünk, a mikroklíma, a talaj, a szőlőfajta nagyon meghatározza, hogy hogyan dolgozunk. Együtt kell élni a szőlővel, akkor észreveszi az ember, ha szenved a növény és gondolkozhat a megoldáson. 2008-ban aztán elsőként a borvidéken megkaptuk a bio tanúsítást, azóta, nagy örömünkre, több követőnk is akadt.

– Miért tartotta fontosnak, hogy ne csak ökológiai borokat készítsenek, hanem biodinamikus módon műveljék az ültetvényeiket?

– 2005 óta legidősebb fiam, Stefan is velem dolgozik. Három fiunk Németországban nőtt fel és ott Waldorf óvodába, illetve iskolába jártak, ahol már kiskoruktól fogva kertészkednek a gyerekek. Ezért nem voltak ismeretlenek számunkra Rudolf Steiner tanai. A biodinamikus gazdálkodás egy bizonyos életfilozófia is, mi így élünk. Stefan fiam két biodinamikus szőlőbirtokon dolgozott Németországban és Ausztriában, itt a Nikolaihofon, amely a legrégibb osztrák birtok. A kapcsolatot ma is tartja az ottani kollégákkal. Ők már régóta biodinamikus gazdálkodást folytatnak, az évek során sok tapasztalatot szereztek és ezeket szívesen megosztják velünk.

Stefan Wille-Baumkauff a preparátumokkal

A talaj előkészítése a sorköztakaró növények vetéséhez

– Tudjuk, hogy a bor a szőlőben születik. Mit tesz hozzá a biodinamikus művelés a borhoz? Vagy talán úgy helyes a kérdés, hogy mit nem vesz el belőle?

– Igen, mit nem vesz el belőle – ez fontos! Nicolas Joly, akinek Az ég és föld szülte bor című könyve magyarul is megjelent, szokta mondani, hogy mi csak a természet segítői vagyunk. Birtokunk az általa alapított Renaissance des Appellations/Return to Terroir Egyesület egyedüli magyar tagja, nagyon büszkék vagyunk rá, hogy 2012-ben felvettek minket. Úgy gondoljuk, hogy a biodinamikus borok megmutatják a szőlőfajta, az évjárat és a termőterület jellegét, hiszen a lehető legkevesebb beavatkozással készítjük borainkat.

– A 2015-ös év ígéretes termést hozott. Milyen borokat remélhetünk?

– Nagyon elégedettek vagyunk az évjárattal, szép borokat szűrtünk a hordóba. Persze türelemmel kell még lennünk, mire ezek palackba kerülnek.

– Hol lehet hozzájutni a boraikhoz? A biodinamikus szőlőművelés iránt érdeklődők meglátogathatják önöket Tokajban?

– Budapesten a DiVino borbárban árulják a borainkat és mi is szállítunk magánszemélyeknek Budapestre is, de ez bizonyos szervezést és egyeztetést igényel. Látogatókat előzetes bejelentésre fogadunk, ez attól függ, hogy mennyi a munka a szőlőben és a pincében, hiszen egy családi vállalkozásnál kevés a szabadidő.

Pendits dűlő

Nagy Judit
(Biokultúra 2016/2-3)