Újra engedélyeztek egy méhekre káros rovarirtót

2015-ben az amerikai Agriscience vállalat gyártott sulfoxaflor nevű, neonikotinoid alapú rovarirtót kivonták a forgalomból, mert bizonyítottan méhkolóniák tömeges pusztulását okozta.

Akkoriban a méhészek több csoportja is pert indított az ügyben, melynek eredményeképpen a szövetségi bíróság betiltotta a veszélyes szer alkalmazását és forgalmazását is, azzal az indoklással, hogy a vegyszer forgalomba hozatalát megfelelő vizsgálatok és elemzések hiányában, téves adatok alapján engedélyezték.

Az Egyesült Államok szövetségi kormányzatához tartozó Amerikai Környezetvédelmi Hivatal (Environmental Protection Agency, EPA), melynek feladata a vegyi anyagokkal kapcsolatos szabályozás, a közelmúltban újra engedélyezte a szert, arra való hivatkozással, hogy új kísérleti eredmények és elemzések alapján a rovarölő szer csak a méhek kis csoportjára nézve jelent kockázatot. Alexandra Dapolito Dunn, az EPA igazgatóhelyettese kiemelte, hogy a szer mellé új, kötelezően betartandó használati utasítást is kiadtak. Ennek értelmében a sulfoxaflort nem szabad virágzó gyümölcsfákra vagy magvas növényekre permetezni, így a virágra repülő rovarokra nézve kevésbé kockázatos. Az igazgatóhelyettes fontos és nagyon hatékony rovarirtónak nevezte a szert.

Az egyik méhészszervezet vezetője, Michele Colopy azonban ismételten kiállt amellett, hogy a neonikotinoid alapú vegyszer továbbra is veszélyes a méhek populációjára. Lori Ann Burd, a Biodiverzitás Központ nevű környezetvédelmi szervezet igazgatója felelőtlennek tartja az EPA állásfoglalását. Ennek ellenére eddig bíróságon senki nem támadta meg a környezetvédelmi hivatal döntését.

Forrás: www.agrotrend.hu
(Biokultúra 2019/4-5)