,

Újra pályázni lehet az ökológiai gazdálkodás támogatására október 25. – november 25. között

Tisztelt Partnereink és Leendő Partnereink!

A VP4-11.1.1-11.2.1-21 ÖKOLÓGIAI GAZDÁLKODÁSRA TÖRTÉNŐ ÁTTÉRÉS, ÖKOLÓGIAI GAZDÁLKODÁS FENNTARTÁSA pályázati felhívás és a kapcsolódó dokumentumok a Kormány honlapjáról (https://www.palyazat.gov.hu/vp4-1111-1121-21-kolgiai-gazdlkodsra-trtn-ttrs-kolgiai-gazdlkods-fenntartsa-1), illetve a Biokontroll honlapjának főoldaláról (www.biokontroll.hu) letölthetők.

A pályázat benyújtására október 25. és november 25. között van lehetőség.

A támogatást igénylő Tisztelt Partnereinktől és leendő Partnereinktől kérjük az ott elérhető dokumentumok alapos átolvasását!

Felhíjuk a figyelmüket a következő fontos tényekre: a támogatási kérelmet beadó ügyfélnek a teljes időszakra érvényes ellenőrzési-tanúsítási szerződéssel kell rendelkezni. Értelemszerű, hogy a támogatásba belépő „új” gazdáknak, illetve akiknek szerződése addigra lejár, azoknak legkésőbb 2022. január 1-ig meg kell kötniük a szerződést, akiknek pedig „élő” szerződésük van, azoknak arra kell figyelni, hogy az új megkötésre kerüljön, mielőtt a mostani lejár (a Biokontroll is figyeli és időben szólni is fog).

A megszokott EU bio rendeleteket új bio rendeletek váltják fel (az Európai Parlament és Tanács (EU) 848/2018 és kapcsolódó rendeletek), amelyeket 2022. január 1-től kell alkalmazni. Ezek szerencsére számottevő szakmai változásokat nem hoznak magukkal a gyakorló gazdák számára.

Újságunk jelen és következő számában a teljesség igénye nélkül ismertetni fogjuk az új jogszabályok diktálta legfontosabb változásokat. Arra ezúton is felhívjuk a figyelmet, hogy tiltott anyaggal csávázott szaporítóanyag használata (fő-, vagy minden más vetés, ültetés esetén) a terület újra átállásával, ezzel az öko támogatás elvesztésével és visszafizetési kötelezettséggel jár!

Kérjük Tisztelt „régi” Partnereinket, hogy segítsék az érdeklődő gazdatársaikat az eligazodásban és javasolják nekik, hogy keressék bizalommal a Biokontrollt.

A biogazdálkodással most ismerkedő gazdáknak ajánlják a Biokontroll honlapjáról ingyen letölthető szakkönyvet, Roszík Péter: Az ökológiai gazdálkodásról gazdáknak, közérthetően (elérési út: www.biokontroll.hu/Kiadványaink), amely ugyan még a jelenlegi jogszabályok figyelembevételével íródott, de a fejben felkészülést jól szolgálhatja.

Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.
(Biokultúra 2021/5)

Lapzárta után: dr. Nagy István agrárminiszter bejelentette, hogy a 2019. január 1-jétől indult támogatásban részesülők is a megemelt összegekre számíthatnak.