Uniós szabályozás a méhek védelmére

Az Európai Parlament az Európai Bizottsághoz fordult a méhek és más beporzók védelmének szigorúbb szabályozásáért, célzott intézkedéseket kérve a jelenlegi populáció drasztikus hanyatlásának megfékezésére.

Az állásfoglalás egy közös európai indikátor bevezetésére tesz javaslatot, mely annak jelzésére hivatott, hogy az egyes, a méhek és más pollinátorok védelmében hozott nemzeti szintű intézkedések a növényvédő szerek csökkentésére vonatkozóan mennyire sikeresek. A Parlament indítványában javaslatot tesz arra, hogy a növényvédő szerek használatának csökkentése a Közös Agrárpolitika (KAP) fontos pillére legyen. A beporzók a biodiverzitás visszaállításához és fenntartásához, a mezőgazdaság működéséhez, az egyes növényfajok reprodukciójához nélkülözhetetlenek, ezért a megmentésükért haladéktalanul cselekedni kell.

Az Unió tagállamainak területén a gabonafajták több mint 80%-a, a vadvirág fajok 78%-a számára nélkülözhetetlen az állati beporzás. Az unió éves agrár termelési értékéből 15 milliárd euró közvetlenül kötődik a beporzó rovarok tevékenységéhez, ezért is elengedhetetlen a kérdés kiemelt kezelése.

www.ecolounge.hu
(Biokultúra 2020/1)