Üvegházi robotbeporzók

A StickBug robotbeporzó számítógépes tervrajza

A StickBug robotbeporzó számítógépes tervrajza

A robotizálás térnyerése, ahogy sok más mezőgazdasági területen, úgy a beporzás segítésében sem elképzelhetetlen. A természetes beporzók populációinak hanyatlása globális fenyegetést jelent a világ élelmiszertermelésére. A Nyugat-Virginia Egyetem gépészeti és repüléstechnikai tanszékének kutatói, az USA agrárminisztériuma által nyújtott 750 ezer dolláros támogatás mellett már dolgoznak a robotbeporzók fejlesztésén, hogy mielőbb becsatlakozhassanak a még meglévő beporzók nélkülözhetetlen munkájához. A StickBug névre keresztelt, botsáskára emlékeztető hatkarú robot először felméri az üvegházi környezetet és képet alkot róla, majd részleteiben feltérképezi a növényeket is. Pontosan meghatározza a virágok helyét, megállapítja, hogy melyiket kell beporozni és ez alapján munkatervet készít, ami alapján egyesével megközelíti a növényeket és mozgó karjai segítségével elvégzi a beporzás műveletét.

A StickBug azért rendelkezik több karral is, mert előfordulhat, hogy egyes, nehezen elérhető helyen található virágok esetében a robot az egyik karjával a hajtást tartja, míg egy másik karjával a virág beporzását végzi el. A robot a beporzás mellett a növények fejlődését is figyelemmel kíséri, így egyes részfeladatokat átvállal a termelőktől, akik az így felszabaduló kapacitásaikat további feladatok, például az ültetés, öntözés, növényvédelem megoldására fordíthatják. Az amerikai agrárminisztérium erdészeti szolgálata szerint a virágos növények döntő többségének, azaz mintegy 80%-ának a megtermékenyítését állatok végzik, azaz nélkülük számos növény nem tud szaporodni.

A robotokkal a természetes beporzók helyettesítésére nyílhat mód, ha a termelők az állati beporzók tevékenységétől független „beporzási ütemtervet” készítenek. A mezőgazdaság már érett a robotika és az automatizálás vívmányainak befogadására. Ezért a számos területen folyó fejlesztések célja az egyes növénykultúrák minél hatékonyabb ápolása, gondozása, az élelmiszerbiztonság javítása és támogatása, a beporzók hiánya jelentette kihívások közepette is. A beporzó robot tényleges hatékonyságát az egyetem üvegházaiban értékelik, szeder és paradicsom termesztése során. Azért e két fajra esett a választás, mert mindkettő nagy népszerűségnek örvend az USA fogyasztóinak körében és gazdasági értéke is jelentős. Sőt, a paradicsom feltehetően az egyik legjelentősebb termesztett kultúra az országban, azonban mára a beporzásához is sajnos segítségről kell gondoskodni. A paradicsomot és a szedret is egyre gyakrabban termesztik fóliasátorban vagy üvegházakban, ahol a kutatók véleménye szerint a leginkább fontossá és jelentőssé válhat a robotbeporzók munkája.

Forrás: https://magyarmezogazdasag.hu
(Biokultúra 2022/2-3)