Vadászterület lett a biogazdálkodás!

A világ mezőgazdálkodásának, fogyasztók igényeinek zöld irányba változása, a hazai támogatási rendszerben az ökológiai gazdálkodás kiemelt támogatása vonzó hatást gyakorol a hazai gazdálkodókra: egyre többen jelentkeznek be az ellenőrzött ökológiai gazdálkodás rendszerébe.

Termelők, tenyésztők, növénygyűjtők, méhészek, feldolgozók, kereskedők sok-sok körülményt értékelve, folyamatosan növekvő számba kezdenek biotermék előállításába. Nyugodtan kijelenhetjük, hogy egy-egy vállalkozás sorsát ma talán legnagyobb mértékben befolyásoló döntés ez: mostantól biogazdálkodó leszek!

A rendszerben a legfontosabbak a bio módon gazdálkodók, de természetesen kellenek az őket támogató más vállalkozások, háttérintézmények: a biogazdálkodásban felhasználható jobbnál jobb tápanyagokat, kondicionálókat, állategészségügyi készítményeket kifejlesztők és gyártók, a „biora” nemesítő kutatók, új technikákat és technológiákat fejlesztő műhelyek, szakiskolák, egyetemek, a fajták fenntartásának intézményei, hozzáértő tanácsadók stb., a hagyományőrzés és innováció egységei.

Néha a biogazdák maguktól is tévednek. Szerencsére elég ritkán, de előfordul, hogy rossz útra térnek és csalnak: de ekkor már nem is tekinthetők biogazdának!

A tévedések minimálisra csökkentése érdekében érhetők el folyamatosan honlapunkon a hatályos bio jogszabályok, készítettük el és tartjuk karban Alap-feltételrendszerünket, tesszük közzé a felhasználható készítmények listáját, adjuk ki a Biokultúra újságot, ajánljuk az általunk jónak, hitelesnek tartott szakirodalmat, és még sorolhatnánk. Mégis …

Nyerészkedők is „ráálltak” erre a területre! A gazdálkodók, a vállalkozások saját sorsukat kockáztatják, de vajon ezt teszik-e az önjelölt „segítő szakértők”, biogazdálkodást még könyvből sem ismerő „tanácsadók” és „bóvli” termékeiket „bio” csodaszerként eladó feltalálók, akiknek fogalmuk sincs a biogazdálkodás lényegéről, szabályairól!

Rémtörténetek, tévtanítások szegélyezik útjaikat! Néhányat felidézünk közülük: „használhatók a „bio” vagy „öko” jelzővel felruházott ölőszerek, trágyák, ezért hívják így őket”; „kevés kell belőle, úgysem veszik észre”; az „ültetvényben használhatók a gyomirtó szerek, csak a földre és a törzsre, tőkére szabad permetezni, a lombra ne jusson”; „átállás alatt még használhatók a később tiltott szerek, csak kisebb dózisban”; a pályázatírói lelemény (a plusz pontokért): „rácson tartott „öko” baromfi, GMO takarmányon”; „a „bio” területek cserélgetése: csak legyen meg az összes terület”; gőgös tudás: „a tápanyagpótlókba, takarmányokba tett egyszerű anyagok stb. a molekula-szerkezetben egy kis különbség nem is számít” és sajnos még sorolhatnánk!

A rossz tanácsok sok milliós, esetleg száz milliós termelői veszteséggel járhatnak, hiszen nem csak a termék bio státuszának elvesztése, nem csak az esetleges újra átállítás, nem csak a piaci bizalom vesztése, hanem bizony a támogatásból való kiesés, a felvett támogatás visszafizetése is Damoklész kardjaként lebeg a gyanútlan biogazdák feje fölött!

Minden biogazdának nagyobb óvatosságot ajánlunk, legyenek bizalommal a hiteles szervezetek (illetékes hatóságok, Magyar Biokultúra Szövetség, Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.) és személyek, a „régi”, tudásukat bizonyított biogazdák felé!

Dr. Roszík Péter
(Biokultúra 2017/2-3)