Válaszúton

A jelenlegi koronavírus járványt várhatóan és előre megjósolhatóan újabb világjárványok követik majd a közeli jövőben. A mezőgazdaság érintettsége ebben a problémakörben vitán felül áll. A mezőgazdasági termelés érdekében kiirtott erdők, lecsapolt mocsarak, a városok és az ipartelepek terjeszkedése érdekében beépített területek mind az egészségünket védő rendszereink tönkretételét jelentik, globális mértékben minden órában negyven-ötven hektárnyi méretűt veszítünk el.

Az érzékeny ökológiai hálózatok összhangja felborul, az előbb említettek miatt újonnan felbukkanó fertőzésekkel szemben pedig nincs kialakult védekezőképességünk. Az emberiséget évente négy-öt új járvány megjelenése sújtja, melyeknek mintegy háromnegyede az állatvilágból kiinduló kórokozó. Amennyiben a humán társadalom nem állítja helyre az ember és természet kapcsolatát, úgy a még súlyosabb pandémiák eljövetele csak idő kérdése. Földünk felszínének csupán négy százaléka szántóterület, a rendelkezésre álló termőtalajok mennyisége tehát véges. A járható út és az éltető megoldás mindenképpen a természetes állapotok visszaállítása, a hagyományos intenzív talajművelés átalakítása a forgatás nélküli művelési módok bevezetésével, takarónövények vetésével, az egészséges talajélet biztosításával.

Egy másik fontos és óriási jelentőségű tényező a tömeges méretű, intenzív állattartás jelentette környezetterhelés. A Föld agráriumának közel hetven százaléka az állattartást szolgálja ki, legyen szó az öntözővízről, vagy a szántókon termesztett takarmánynövényekről. A Föld lakosságszámának növekedése a húsfogyasztás növekedését is eredményezi, ezért lát ma már napvilágot egyre több alternatív megoldás a húsgyártási módok, és a felhasznált erőforrások tekintetében.

Érdekes és sokak számára talán nem is ismert további tény az élelmiszerpazarlás szerepe és mértéke. A földeken megtermelt élelmek nagy része el sem jut a vevőkig a rossz betakarítási, szállítási és tárolási módszerek miatt, valamint a jóléti társadalmakra jellemző túlvásárlás miatt rengeteg élelem kidobásra kerül, holott az említett módon elpazarolt élelmiszerekre, alapanyagokra is ugyanannyi erőforrás felhasználásra szükséges, és általa ugyanannyi környezetterhelés történik, mint az elfogyasztott, felhasznált mennyiségekre.

Forrás: https://agraragazat.hu
(Biokultúra 2021/2-3)