Védekezés a gyapottok bagolylepke ellen öko-tudatosan

A gyapottok bagolylepke (Helicoverpa armigera) az éjjeli bagolylepkék (Noctuidae) közé tartozó generalista kártevő. Világszerte összesen több, mint 120 növényfaj tartozik tápnövényei közé, sok közülük gazdaságilag is igen jelentős (mint a kukorica, paradicsom, paprika, gyapot stb.). A gyapottok bagolylepke hernyója elsősorban a termés belsejébe rágja magát, ezzel súlyos gazdasági károkat okoz.

Egyes kutatások szerint a nem megfelelően időzített kezelés mellett a csemegekukoricában a gyapottok bagolylepke kártétele 25-30%-os is lehet, paprika és paradicsom esetén ez akár a 40-60%-os értéket is elérheti. A megfelelő időzítés ezt az arányt 1-2%-ra csökkentheti. Mindenesetre azt a rövid időszakot kell megragadnunk a gyapottok bagolylepke elleni védekezésre, amíg a hernyók be nem rágják magukat a termés belsejébe. Ehhez azonban a rajzás követése elengedhetetlen, és az egész vegetációs időszakban szükséges, bármilyen készítményt is alkalmazunk a gyapottok bagolylepke ellen.

A gyapottok bagolylepke mezőgazdasági szempontból legfontosabb természetes hazai ellenségei a pete-fémfürkészek (Trichogrammidae). A Trichogramma fajok obligát parazitoidok, lárvájuk kizárólag a parazitált rovarok tojásaiban fejlődnek, illetve bábozódnak. A Trichogramma fajok legjelentősebb hazai képviselője a T. evanescens. Más bagolylepke-parazitoidok is fellelhetőek hazánkban pl. a fürkészlegyek (Tachinidae) közül a hernyóirtó fürkészlégy (Exorista larvarum) és a bagolylepkefürkészlégy (Blondelia nigripe). Ezek a fajok azonban a lárván, bábon élősködnek és nem pusztítják el azokat a károsítás megkezdése előtt, inkább a populáció szabályozásban játszanak jelentős szerepet. Ma már több készítmény is kapható a piacon, mely Trichogramma pete-fémfürkészt tartalmaz, de érdemes figyelembe venni, hogy csak a gyapottok bagolylepke pete stádiumában hatékonyak.

A paraziták mellett a Bacillus thuringiensis ssp. kurstaki alfajt tartalmazó készítmények is elterjedtek, de hatásukat csak addig tudják kifejteni, amíg a hernyók be nem hatolnak mélyen a növényi részekbe. Éppen ezért mindegyik esetben kiemelkedő fontossággal bír az előrejelzés és a megfelelő időzítés.

Öntisztító SMAPP csapda (Fotó: Bereczki Anna)

Öntisztító SMAPP csapda (Fotó: Bereczki Anna)

A gyapottok bagolylepke rajzásának növényvédelmi előrejelzésére fény- és feromon csapdákat is használnak. A jelenleg használt hagyományos csapdázási módszerek azonban roppant időigényesek és szakképzett munkaerőt igényelnek. A SMAPP LAB Kft. ezeket a hagyományos növényvédelmi előrejelzési megoldásokat kombinálta a digitalizáció adta lehetőségekkel. A SMAPP csapdákban beépített kamera és különböző szenzorok is találhatóak meteorológiai adatok gyűjtése céljából. A csapdában elhelyezett feromon gondoskodik a kártevők begyűjtéséről. A befogott egyedek azonosítását és számlálását képfelismerő algoritmus végzi, ezáltal időt és munkaerőt spórol a gazdának és lehetővé teszi a napi fogási adatok kimutatásával a rajzás pontos követését.

A 2021-es szezonban kiépül az országos gyapottok bagolylepke csapda rendszer, így a gazdák a SMAPP LAB Kft. által nyújtott szolgáltatás formájában juthatnak hozzá a fogás és meteorológiai adatokhoz. Ezáltal nyomon követhetővé válik a gyapottok bagolylepke vándorlása, rajzás dinamikája az egész országban. Így hamarabb szerezhetnek információt a rajzáscsúcs közeledtéről a gazdák és könnyebbé válik a gyapottok bagolylepke elleni védekezés időzítése. A pontos időzítés által pedig hatékonyabbá válhat a biológiai védekezés, így hozzájárulva a fenntartható mezőgazdasághoz.

A SMAPP LAB Kft. digitalizált rajzáskövetésének eszköze (Fotó: Bereczki Anna)

A SMAPP LAB Kft. digitalizált rajzáskövetésének eszköze (Fotó: Bereczki Anna)

Sári-Barnácz Fruzsina – Bereczki Anna
SMAPP LAB Kft.
(Biokultúra 2021/2-3)