Veszélyeztetett fajokat károsíthatnak a herbicidek

Az amerikai Környezetvédelmi Ügynökség (Environmental Protection Agency, EPA) átfogó felülvizsgálat alá helyezi a kukorica- és cirokföldeken a füvek és gyomok elpusztítására általánosan használt herbicid, az atrazin alkalmazásának gyakorlatát, mivel bizonyíthatóan káros hatást gyakorol a veszélyeztetett fajokra is. Az Európai Unió teljes területén szerencsére már betiltott szer hatásainak kitett fajok pontos száma nem ismert, több környezetvédelmi csoport, például a Biológiai Sokféleség Központja (Center for Biological Diversity) szerint azonban több, mint 1000 faj is veszélyeztetett lehet.

Az atrazin használatának kitett béka- és halfajok esetében például a szer akár nagyon alacsony koncentrációja is károsodást okoz szaporodási rendszerükben. „Mára az EPA kénytelen elismerni az atrazin messzemenő károkozását” – nyilatkozta Nathan Donley, a Biológiai Sokféleség Központjának vezető tudósa. „Ez a riasztó értékelés nem hagy kétséget afelől, hogy ezt a rettenetesen veszélyes peszticidet be kell tiltani az Egyesült Államokban is, csakúgy, mint a világ nagy részén.” Az elmúlt év szeptemberében az ügynökség újra jóváhagyta a gyomirtó két éven át tartó folyamatos használatát, egyes területeken bizonyos korlátozásokkal. A glifozát, a több, mint 45 éve alkalmazott gyomirtó szer után az atrazin a leggyakoribb gyomirtó az Egyesült Államokban, a szer legnagyobb előállítója a svájci székhelyű Syngenta. Mára kiderült, hogy míg a herbicidek általános felhasználása ugyan csökken, addig a gazdák a szer alacsonyabb ára miatt növelték az atrazin használatát.

2018-ban az EPA arra a következtetésre jutott, hogy az atrazinnak és két másik herbicidnek „közös a neuroendokrin toxicitási mechanizmusa, amely reproduktív és fejlődési rendellenességet is eredményez” az embereknél. Jelenlétét gyakran szennyező anyagként mutatják ki a talajban és az ivóvízben is. A közelmúltban több szervezet közösen pert indított az atrazin használatának betiltása érdekében az Egyesült Államokban. Az EPA január 5-ig fogadta a nyilvános észrevételeket. Amennyiben a végső értékelés a szert ártalmasnak minősíti, úgy az ügynökség a Hal- és Vadvédelmi Szolgálattal és az Országos Tengeri Halászati Szolgálattal együttműködve meghatározza a leginkább veszélyeztetett fajokat, és javaslatot tesz a szer hatásainak való kitettség mérséklésére.

www.organicconsumers.org
(Biokultúra 2021/1)