Világszintű antibiotikum-tilalom az állategészség­ügyben

Az Állategészségügyi Világszervezet (World Organisation For Animal Health, OIE) az állattenyésztésben az állatok hizlalására vonatkozó antibiotikum-tilalmat sürget. A világ sok országában már tilos a használatuk, mégis 155 vizsgált ország esetében 45-ben még mindig alkalmaznak antibiotikumokat az állatok hizlalására. (Fotó: Az Európai Unióban 2006 óta tilos az antibiotikumok használata növekedést elősegítő célra; Peter Cade felvétele.)

A felhasznált szereket az Egészségügyi Világszervezet (WHO) úgynevezett „utolsó esély” gyógyszerekként tartja számon, holott ezeket csak akkor kellene alkalmazni, amikor minden egyéb eljárás eredménytelennek, hatástalannak bizonyult, illetve úgynevezett különleges körülmények fennállása esetén.

Az antibiotikumok állatok hizlalására való használatát az Európai Unió 2006-ban, az Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala 2017-ben tiltotta be. Az antibiotikum-rezisztencia terjedése mögött az antibiotikumok állattenyésztésben való téves felhasználása és a humán egészségügyben történő túlzott mértékű alkalmazása áll, mely utóbbi becslések szerint 2015-ben csak Európában mintegy 33.000 ember halálával hozható összefüggésbe. A gyógyszerrezisztens baktériumtörzsek kialakulása óriási egészségügyi kockázatot rejt magában, ugyanis akár egy teljes évszázaddal is visszavethetik az orvostudományt, nem beszélve arról, hogy korábban életveszélyes, de az antibiotikumok miatt mára biztonságossá vált beavatkozások válhatnak ismét életveszélyessé, vagy akár a tüdőgyulladás is újra életveszélyes betegség lehet.

Az OIE jelentés szerint az antibiotikumot növekedés segítéséhez használó 45 ország közül Amerikában 18, Ázsiában és Óceániában 14, Afrikában 10, Európában 2, és egy a Közel-Keleten található. Ezen országok közül 27-ben semmilyen szabályozás nem vonatkozik az antibiotikumok állatokon való felhasználására, melyen az OIE szerint változtatni kell. Az Európai Bizottság szerint míg 2014-ben világszinten hétszázezer emberéletet követeltek a gyógyszerrezisztens fertőzések, közel harminc év múlva ez a szám akár már tízmillióra növekedhet.

Cikk és fotó forrása: www.telegraph.co.uk
(Biokultúra 2019/3)