Visszaéltek egy hazai ökotermelő adataival

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal 2020. július 8-án megjelent közleményében számolt be arról, hogy egy magyar termelő nevével visszaélve nagy mennyiségű napraforgót értékesítettek, melynek származása dokumentumokkal nem volt alátámasztható. Az esetet a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. jelentette a Nébih-nek, a jogsértés kivizsgálásában az olasz ICEA és a holland SKAL tanúsító szervezetek is részt vettek.

Az ügy kivizsgálása során feltárásra került, hogy a számlákon a termelő neve és címe mellett egy magyarországi, konvencionális és ökológiai termelésből származó terményekkel kereskedő cég számlaszámát tüntették fel. A terményt a hamis számlával egy holland felvásárlónak értékesítették, aki azt Olaszországba adta tovább. Eddig mintegy 250 tonna napraforgó esetében igazolódott be a dokumentációs jogsértés.

A Nébih szakemberei által az érintett termelőnél folytatott vizsgálat során megerősítést nyert, hogy a gazdálkodó 2019 során nem termesztett, nem vásárolt és nem tárolt napraforgót, így értékesítésre sem kerülhetett sort. A fent említett, jogilag kifogásolható számlával értékesített napraforgóhoz az érintett termelő angol nyelvű minősítő tanúsítványát is mellékelték, melyet több ponton is módosítottak. A vizsgálat egyértelműen megállapította, hogy az értékesített napraforgó tétel eredete, valamint ökológiai termelésből való származása nem igazolható, nyomon követése nem biztosított.

A Magyarországon termelt jó minőségű vetőmagok iránti rendkívüli nagy kereslet tekintetében a Nébih kéri a termelőket és forgalmazókat, hogy hasonló visszaélések gyanúja estén haladéktalanul vegyék fel a kapcsolatot a hazai tanúsító szervezetekkel.

https://portal.nebih.gov.hu
(Biokultúra 2020/4-5)