Visszavonták a klórpirifosz és a klórpirifosz-metil engedélyét

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) tájékoztatása szerint ez év február közepéig az Európai Unió valamennyi tagállamában, tehát hazánkban is visszavonták a rovarölő szerekben legnagyobb mennyiségben felhasznált hatóanyag, a klórpirifosz és a klórpirifosz-metil engedélyét. A döntés értelmében az említett hatóanyagot tartalmazó összes készítmény betiltásra kerül.

Az első klórpirifosz hatóanyagú növényvédő szer forgalomba hozatala 1965-ben történt az Amerikai Egyesült Államokban. Napjainkban világszerte mintegy 88 országban használják, mintegy félszáz növénykultúrában, több mint 140 kártevőfaj ellen. Hazánkban is a klórpirifosz a legszélesebb körben alkalmazott szerves foszforsav-észter, mely számos kultúrában használható állománypermetezésre és talajfertőtlenítő szerként is.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (European Food Safety Authority, EFSA) a tavalyi év során nyilatkozatot közölt arról, hogy a klórpirifosz emberi egészségre gyakorolt hatásai között aggodalomra okot adóak is vannak, megállapították, hogy a szernek szerepe lehet akár a gyermeki idegrendszer rendellenes fejlődésében is. Ezek alapján az EFSA kezdeményezte a klórpirifosz besorolását az 1B. kategóriába, reprodukciót károsító anyagként. Az Európai Bizottság ezek után javaslatot tett a klórpirifosz és a klórpirifosz-metil hatóanyagok visszavonására, amelyet a tagállamok elfogadtak, a döntéshez kapcsolódó jogszabályok a 2020/18 (EU) végrehajtási rendelet és a 2020/17 (EU) végrehajtási rendelet.

A döntés értelmében Magyarországon a klórpirifosz és klórpirfosz-metil hatóanyagokat tartalmazó készítmények behozatala és forgalomba hozatala 2020. február 16-t követően tilos. Az eddig a dátumig hazánkba érkezett szerek, valamint az értékesítési láncban meglévő készletek forgalmazására és felhasználására biztosított türelmi idő: 2020. április 16.

Klórpirifosz hatóanyagot tartalmazó, visszavonásra kerülő készítmények:
  • Alapengedélyek: Cyren, Dursban 480 EC, Kentaur 5 G, Nurelle-D 50/500 EC, Pyrinex 25 CS, Pyrinex 48 EC, Pyrinex Supreme, Pyristar.
  • Származtatott engedélyek: Alligator, Pyclorex Neo, Pyrifosz 25 CS.
Klórpirifosz-metil hatóanyagot tartalmazó, visszavonásra kerülő készítmények:
  • Alapengedélyek: Daskor, Reldan 22 EC.
  • Származtatott engedélyek: Emperor, Megatox 22 EC, Nurelle M, Pyrinex M 22, Roksa.

Forrás: https://agronaplo.hu
(Biokultúra 2020/2-3)