,

X. Országos bio borverseny

Az elmúlt évekhez hasonlóan, 2016 áprilisában ismételten, immáron tizedik alkalommal rendeztük meg Hortobágyon az Ökotúra Vendégház éttermében az országos bio borversenyt.

Az idén 8 borvidék 13 pincészete, köztük két külföldi, 40 borát nevezte be a megmérettetésre, amelyet rangos zsűri bírált el, Wille-Baumkauff Márta asszony elnöksége mellett, számos rangos magyar bioborász közreműködésével.

A benevezett borokból 24 fehér, ezen belül 18 száraz, valamint 6 félszáraz, félédes és édes, 4 rozé, 1 siller és 11 vörös bor volt a megoszlás. Évjáratonkénti bontásban zömében 2015-ös borok kerültek benevezésre, szám szerint 26 minta, a legrégebbi évjárat pedig 2012-es volt.

Az előrejelzésekkel ellentétben a 2015-ös borok nagyon kellemes csalódást hoztak a bírálók számára, alapjában véve igen kellemes, zamatos borokkal találkozhattak és egyetlen bor kivételével komolyabb pontozási vita sem alakult ki.

A végeredmény az alábbiak szerint foglalható össze: 3 csúcsbor – fehér száraz, fehér édes és vörös bor kategóriában, további 7 arany, 19 ezüst, 9 bronz és 2 oklevél.

A kategóriák győztesei:

  • Fehér száraz csúcsbor: Tramini 2015, Mátyás Családi Pincészet, Kisújfalu, Szlovákia, 91 pont.
  • Fehér édes csúcsbor: 6 puttonyos aszú 2013, hordóminta, Pendits Szőlőbirtok és Pincészet, Abaújszántó, 94 pont.
  • Vörös csúcsbor: Mészhegy Syrah biobor 2011, Vincze Pincészet, Eger, 92 pont.

    

Mindhárom bor nagyon magas minőségi jegyeket mutatott és a bíráló bizottság szinte egyhangúan ebbe a kategóriába javasolta őket. Úgy vélem a 2016. évi borversenyen méltó kezekben kerül a csúcsbor megnevezés viselésének joga, csak gratulációval tartozunk ezeknek a borászatoknak az elvégzett munkáért. Az eredmények azt mutatják, hogy a borok minősége kiváló, nyugodtan kereshetjük a boltokban.

Kovács Pál
(Biokultúra 2016/2-3)