XI. Országos és Nemzetközi Bio Borverseny

Egyértelműen javult a bio bor minősége!

Idén április 10-én tartottuk meg a XI. Országos bio borversenyre beküldött minták bírálatát. A valóságban ez azonban már a 21. országos megmérettetés volt, hiszen a már megszűnt Magyar Borok Házában is sor került tíz országos szemlére.

Az elmúlt években a támogatási rendszer megváltoztatásának következményeként közel duplájára emelkedett a bio módon művelt területek nagysága hazánkban, de a bio borkészítésben ennek egyelőre nincs szignifikánsan kimutatható jele. Az elmúlt évekhez hasonlóan, általában ugyanazoktól a pincészetektől érkeztek be borok, nagyjából azonos mennyiségben, bár az idén egy kicsivel kevesebb tétel érkezett be a szokásosnál. A rendezők nevében levonom a konzekvenciát és megígérem, hogy a következő évi versenykiírásban nagyobb figyelmet fogunk fordítani a borászatokkal való kapcsolattartásra.

Ebben az évben a borverseny nemzetközivé szélesedett, mivel Felvidékről, Szlovákiából is érkeztek be minták. Összesen 2 ország, 6 borvidék, 9 pincészet képviseltette magát az idei versenyünkön.

Mindenképpen ki kell térnem arra az örvendetes tényre, hogy a borverseny életében határozottan kivehető a beküldött minták minőségének javuló tendenciája. Idei versenyünk szenzációja, most először fordult elő, hogy a beküldött tételek több mint fele aranyérmes lett, annak ellenére, hogy a minősítésben két pontos szigorítást alkalmaztunk. Nyugodt szívvel kijelenthetjük, hogy a versenyre beküldött borok minden tekintetben felveszik a versenyt a hazai legjobb borászatokkal, sőt nemzetközi kitekintésben is sikerre vannak ítélve.

Kíváncsian várom a győztes borok szereplését a MUNDUS VINI 2018 Biofach nemzetközi versenyében, amelyhez a Magyar Biokultúra Szövetség támogatását nyerték az idei Országos Bio Borverseny magyarországi legjobbjai. Nos, akkor nézzük a tényeket bor fajtánként!

Fehér borok: A versenyre 9 pincészet 16 bora érkezett be, többségében száraz kategóriában, két édes bor kivételével. Ezek közül 9 bor érdemelte ki az aranyérmes minősítést, ezen belül, négy 90 pont vagy a feletti eredménnyel. Ezek, emelkedő pontszám szerint:

  • Juhfark 2016, Dobosi Pincészet, 90 pont;
  • Édes Szamorodni 2013, Pendits Szőlőbirtok, 91 pont;
  • Bio Olaszrizling, hordós 2015, Dobosi Pincészet, 91 pont;
  • Kabócás Szigligeti Olaszrizling 2015, Szászi Birtok, 92 pont.

Rozé borok: 3 pincészet küldött be rozé bort, amelyek kékfrankosból készültek, kellemes, friss, üde borok és jól fogják oltani a szomjunkat a nyári meleg napokon, mindhárom ezüst minősítést kapott.

Vörös borok: Itt is 3 pincészet küldött be bort, amelyek közül meglepetésre 5 aranyérmes minősítést ért el. Az igazi meglepetést a felvidéki Biocentrum borai okozták, amelyek 3 arany- és egy ezüstérmet nyertek el, így vörösbor kategóriában a legeredményesebb borászat lett. Itt 2 bor ért el 90 vagy annál magasabb pontszámot:

  • Cabernet sauvignon 2013, Biocentrum, Zseliz, 90 pont;
  • Frankovka Modra 2012, Biocentrum, Zseliz, 94 pont.

A legeredményesebb pincészet 4 arany és 2 ezüstéremmel a szentantalfai Dobosi Pincészet lett.

A bíráló bizottság egyhangú döntése alapján 2017. évi Országos Bio Borverseny csúcsbora címet az alábbi borok nyerték el:

  • Kabócás Szigligeti Olaszrizling 2015, Szászi Birtok, 92 pont. Aranyszínű, gyümölcsös, barackos, mandulás, vaníliás illatok, nagyon barátságos, kellemes savszerkezet, selymes, simogató test, harmonikus korty, a szájban nagyon kerek, gyümölcsös, zamatos és izgalmas, hosszú lecsengés és nagy potenciál.
  • Frankovka Modra 2012, Biocentrum, Zseliz, 94 pont. Mélyvörös szín, összetett, gyümölcsös, meggyes, fekete ribizlis, avaros, földes illatvilág, élő savak, nagy test, a szájban nagyon telt, gyümölcsös, simogató, bársonyos tanninok, a végén rumos meggy ízeivel, rendkívül hosszú lecsengéssel.

Az idei borversenyről elmondható, hogy bár a szokásosnál kevesebb minta érkezett be, de ami itt volt, kiváló minőséget mutatott. A lebírált borok alapján, talán nem túlzás feltenni azt a kérdést, mit kellene még megtenni a bio bort készítő borászoknak, hogy a magyar fogyasztók elhiggyék, ezek a borok kiváló minőségűek és végre a magyar biobor fogyasztás is elinduljon a növekedés útján?

A verseny után a bíráló bizottság egyhangúlag kinyilvánította azt az óhaját, hogy a verseny hagyományát megtartva 2018-ban is rendezzük meg az Országos Bio Borversenyt, azzal a kéréssel, hogy a szervezésre helyezzünk nagyobb hangsúlyt.

Kovács Pál versenytitkár
(Biokultúra 2017/4)