XIII. Bio étel- és Borfesztivál Hajdúszoboszlón

XIII. Bio étel- és Borfesztivál Hajdúszoboszlón

A 2015. szeptember 11-13. között megrendezett fesztivált több ezer vendég látogatta meg. A Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. által meghirdetett ellenőrzött ökológiai étkeztetés versenyén 11 csapat vett részt.

A Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. étkeztetésre vonatkozó privát feltételrendszere az ételeket és italokat három csoportba sorolja:

  1. Azok a bio vendéglátó-ipari termékek, amelyek mezőgazdasági alkotói 95-100%-ban ökológiai gazdálkodásból származnak, a készítésük során nem alkalmaznak ionizáló sugárzást, GMO (génmódosított szervezet) mentes adalék- és segédanyagokat használnak fel, a maximum 5%-ban felhasználható szokványos mezőgazdasági eredetű alkotók engedélyezettek.
  2. Azok a bio alkotókat tartalmazó vendéglátó-ipari termékek, amelyekben bio és nem bio mezőgazdasági eredetű alkotók is vannak, a készítésük során nem alkalmaznak ionizáló sugárzást, GMO mentes adalék- és segédanyagokat használnak fel.
  3. Azok a halászott halat és/vagy vadászott vadat tartalmazó vendéglátó-ipari termékek, amelyekben a hal és a vad a természetből származik (nem lehet ökológiai jelölésű), más mezőgazdasági eredetű alkotója ökológia gazdálkodásból származik, a készítésük során nem alkalmaznak ionizáló sugárzást, GMO mentes adalék- és segédanyagokat használnak fel.

Az ételekben ugyanaz a mezőgazdasági alkotó nem lehet jelen bio és nem bio formában.

A hagyományos ételekhez felhasznált hús (magyar szürke, bivaly, mangalica, racka juh) minden csapatnál ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származott. A kedvelt csirkemellet sajnos nem tudták a versenyzők ökológiai gazdálkodásból beszerezni. Az elkészített ételek bio, bio alkotók, halászott halat és vadászott vadat tartalmazó vendéglátó-ipari csoportba tartoztak, tehát mindhárom ételfélét készítettek. Hagyományos (gulyásleves, birkapörkölt, szürke marha pörkölt, töltött káposzta, pacalpörkölt), grillezett (zöldségek, csirkemell, mangalica tarja, karaj), göngyölt, töltött ételeket, kenyérlángost, lepcsánkát, óriás palacsintát és süteményeket készítettek a csapatok.

Versenyünkben az első helyen a Sétány kávézó és palacsintázó, a második helyen a Hungarospa Thermal Hotel, a harmadik helyen a fehérgyarmati Kata lángos csapata végzett.

A Sétány kávézó és palacsintázó, Kovács Zita tulajdonos és lelkes csapata immáron hatodik alkalommal vett részt a fesztiválon. Az első alkalommal is felkészülten, előírásainknak megfelelően, készítették óriás palacsintáikat. Meg akarták mutatni, hogy egy palacsintából milyen sokféle ételt lehet készíteni, önálló étel is tud lenni, mely lehet édes és sós ízesítésű. Kínálati lapjukon hitvallásuk: „A palacsinta a megunhatatlan örömforrás minden korosztály számára. Nagy kihívást jelent a fogyasztónak és a készítőjének egyaránt.”

Minden évben van újfajta ízesítésű palacsintájuk, az idén a raffaello, bio kókuszos volt. A bio palacsinta minden fesztiválon jól fogy. Törzsvendégeik szeretnék, ha egész évben, a kávézóban is rendszeresen kaphatóak lennének a bio palacsinták, mert ezek jobb ízűek.

2015-4-5 bioetel es borfesztival hajduszoboszlon3

Az első helyezett Sétány kávézó és palacsintázó

Csarnai Erzsébet – dr. Seress Zoltán
(Biokultúra 2015/4-5)