XV. Bioétel és Borfesztivál Hajdúszoboszlón

A jubileumi bio fesztiválra idén is legalább tízezer ember volt kíváncsi. A Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. által a helyszínen is ellenőrzött, ökológiai alapanyagokból kínáltak ételeket a háromnapos fesztiválon, melyen kulturális programok szórakoztatták a vendégeket 2017. szeptember 15-17-e között.

Főleg a régióból származó bio alapanyagokból a legjobb ízeket hozták ki a helybéli szakácsok, akik dicsérték az ökológiai alapanyagok (főleg a húsok) jobb minőségét. Az ökológiai gazdálkodás elterjedését jelzi, hogy ökológiai tartású csirke kivételével minden alapanyag beszerezhető volt bio forrásból. Nagyon hasznos lenne, ha a biocsirke beszerezhető lenne reális áron, lenne rá igény akár több százra is.

Fogyaszthatóak voltak mind a hagyományos ételek (gulyásleves, birkapörkölt, szürkemarha pörkölt, töltött káposzta, halászlé), mind a modernebb ételek (grillezett zöldségek, mangalica tarja, karaj). A bio ételsort 32 féle ízesítésű palacsinta és rétesek tették teljessé.

A fesztivál étele, bora és standja mellett a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. is átadta díjait, elismerve azokat, akik időben felkutatták és a legnagyobb arányban szerezték be az alapanyagokat bio forrásból. Az értékelés során azt is figyelembe vettük, hogy az étlap korrektül tájékoztatta-e a vendégeket az esetleges nem bio ételekről. A bio megfelelésben első helyet a Sétány Kávézó és Palacsintázó, a második helyet a Hungarospa Thermal Hotel, a harmadik helyet pedig a Lorena Étterem szerezte meg.

Minden kedves olvasónak ajánljuk, hogy készítsen otthon is ízletes ételt bio összetevőkből vagy látogasson ki jövőre Hajdúszoboszlóra!

Csarnai Erzsébet – Dani Mária – Dr. Seress Zoltán
(Biokultúra 2017/5)