Zsírbevitel: az anyatej zsírsav összetétele és az allergia kialakulásának összefüggése
Egy új kutatásban a zsírbevitel és az anyatej zsírsav összetételét vizsgálták gazdálkodó, illetve nem gazdálkodó anyáknál, továbbá ezzel összefüggésben az utódoknál kifejlődő allergiát. A vizsgálat hátterében az áll, hogy a kis családi gazdaságokban felnövő gyerekeknél az allergia kifejlődésének kockázata sokkal alacsonyabb, mint más gyermekeknél. A vizsgálat kutatói azt feltételezték, hogy a gazdálkodó családok alacsony szintű margarin és többszörösen telített zsír fogyasztása hozzájárul az allergia kialakulása elleni védelemhez.
A kutatás során huszonnyolc kis tejtermelő gazdaságban élő anyát és csecsemőit, valamint harminchét nem gazdálkodó vidéki anyát és csecsemőit vizsgálták. Az étrendi zsír összetételét várhatóan befolyásoló élelmiszeripari termékekből olyan kérdőívet állítottak össze, amelyben rákérdeztek az adott élelmiszer fogyasztásának gyakoriságára a terhesség alatt, emellett alkalmazták a 24 órás visszakérdezés gyakorlatát is, amikor a vizsgálatot végző személy rákérdez az előző napon fogyasztott ételekre és italokra, azok mennyiségére, fogyasztásuk időpontjára, továbbá 24 órás étkezési naplót vezettek a szoptatás alatt. Az orvosok előre meghatározott szigorú kritériumok alapján diagnosztizálták az allergiát. Az anyai táplálkozást és az anyatej zsír összetételét hasonlították össze a gazdálkodó és nem gazdálkodó anyák esetében, valamint az annak következtében kialakuló allergiát gyermekeik három éves korában. Az eredmények azt mutatták, hogy a gazdálkodó anyák több vajat, zsíros tejet, telített zsírt fogyasztottak, mint a nem-gazdálkodó anyák, akiknél inkább a margarin, olaj és alacsony zsírtartalmú tej bevitele dominált. A gazdálkodó anyák teje magasabb arányban tartalmazott telített, és alacsonyabb arányban tartalmazott többszörösen telítetlen zsírt. A nem gazdálkodó anyák gyermekei esetében nyolcszorosára nőtt az allergiás megbetegedések száma. Az allergiás gyermekek édesanyjairól kiderült, hogy több margarint és olajat fogyasztottak, mint a nem allergiás gyermekek édesanyjai. A kutatás eredményei arra engednek következtetni, hogy az anyaság ideje alatt alacsony mértékű margarin és növényi olaj fogyasztás hozzájárulhat az allergia megelőzéséhez a kis tejtermelő gazdaságban felnövő gyermekeknél. www.nature.com
Biovilág hírei
(Biokultúra 2015/4-5)