Zürn Top Cut Collect

Újabb vegyszermentes megoldás a gyomosodás megelőzésére

Az évtizedek óta dominanciát élvező kémiai gyomirtással kapcsolatban egyre gyakrabban felmerülő probléma a gyomok kialakuló rezisztenciája. A környezet és a biodiverzitás szempontjából reményt keltő tendencia, hogy a kémiai védekezést egyre szigorúbb előírásokkal fokozatosan visszább szorítják, ezzel azonban szükségessé válik új, herbicidmentes, az intenzív szántóföldi gazdálkodásban is jól alkalmazható gyomosodásmegelőzési innovációk kialakítása és bevezetése.

Jelen cikkükben egy olyan megoldást mutatunk be, mely a gyomosodás megelőzését szolgája. Ez az új védekezési forma lehetőséget kínál az ökológiai gazdaságok számára is a mechanikus gyomirtó technológiák eszközrendszerének bővítésére. A berendezés működési mechanizmusának lényege és célja, hogy a gyommagok begyűjtésével és megsemmisítésével a későbbi gyomállomány sűrűségét igyekszik csökkenteni, terjedését meggátolni.

A Zürn Top Cut Collect elnevezésű, úttörőnek mondható, mára már széles körben ismert berendezés a németországi Zürn Harvesting cég fejlesztése. Ez az új, mechanikus gyomszabályozási rendszer a főnövényállomány felett a gyomvirágok, gyommagok levágását, gyűjtését végzi. Az eszköz 2017-ben készült első változata még nem gyűjtötte össze a levágott gyomvirágokat, így számos gyommag a földre hullva csíraképes magként továbbra is növelheti a talaj gyomkészletét, ami a herbicidtoleráns és rezisztens gyomok esetében fokozottan nehézséget jelent.

A gép szériagyártású verziója azonban már elvégzi a gyomvirágok és a magok összegyűjtését is. A Top Cut Collect berendezés 9, 12 és 18 méter munkaszélességben érhető el. Önszintező, osztott gerendelyes, dupla késes alternáló kaszaszerkezete felett spirálvonalban három sorban kefelapátokkal szerelt hidraulikusan hajtott motolla tereli a levágásra ítélt növényi részeket a kaszaszerkezet fölé. Vágás után azon átbillentve a levágott részeket a kaszagerendely mögött futó keresztirányú szállító hevederre tolja. A két szalag két oldalról középre, egy hátrafelé szállító hevederre továbbítja az egybegyűjtött gyomrészeket, amelyeket egy közös, 7 000 literes tartályban gyűjt össze, amely hátra billentve üríthető.

A Top Cut Collect gyűjtőtartálya 7000 literes (Fotó: zuern.de)

A Top Cut Collect gyűjtőtartálya 7000 literes (Fotó: zuern.de)

A hidraulikus hajtású, állítható nyomtávú eszköz traktor felé támasztott teljesítményigénye 40 LE, hidraulikus kiszolgálási szükséglete 70–80 l/perc. Az eddigi vizsgálatok alapján egy munkamenettel a gyommagok 40%-át sikerült eltávolítani a betakarítást megelőzően. A generatív növekedésük során levágott fűgyomok esetében a megmaradó növények kiszáradnak, és nem kapnak új hajtást, így a betakarításnál a magvak már nem kerülnek vissza a talajra, és megszakad a gyomnövény szaporodása, terjedése. Különösen hatékonyan alkalmazható olyan ellenálló gyomnövényekkel szemben, mint például a feketefű, a széltippan és a vadzab.

Spirál vonalú terelőlapátokkal szerelt motolla továbbítja a levágott gyomnövényrészeket a szalagra (Totó: zuern.de)

Spirál vonalú terelőlapátokkal szerelt motolla továbbítja a levágott gyomnövényrészeket a szalagra (Totó: zuern.de)

Franciaországban már több mint egy tucat Top Cut Collect üzemel, Angliában, Dániában és Szerbiában is használják már a berendezést.

Forrás: https://mezohir.hu
(Biokultúra 2023/3-4)