A biodinamikus alma- és diótermesztés nyomában az ország keleti peremvidékén

Az alábbi interjút Kávássy László bio partnerünknél készítettem, aki Kelet-Magyarország egyik legelhivatottabb gazdálkodója és legszebb ökológiai ültetvényeivel rendelkezik. Nem csak saját maga állítja elő a biotermékeket, hanem saját cégén az Apple Max Kft.-n keresztül, a térség bio alma kereskedelem végzésében is hatékonyan részt vesz. Látogatásom során kíváncsi voltam ökológiai szemléletére, gyümölcstermesztése során alkalmazott technológiájára, legnagyobb kihívásaira, értékesítési lehetőségekre és jövőbeli terveire.

– Kérem, mutassa be saját magát és gazdaságát! Milyen indíttatásból lett Ön biogazdálkodó?

Harmadik generációs alma és diótermelő vagyok az évszázadok óta híres szatmári régióban. Biogazdálkodásomat 90%-ban Jánkmajtison végzem, 10%-ban pedig Darnó településen. Számomra a kertészet passzió és szerelem egyaránt. Széles spektruma van az általam termesztett almáknak, diónak, amellyel igyekszem kielégíteni a vásárlók teljes körét. Az alábbi almafajtákat termesztem: Gála, Golden, Red chief, Jonathan, Idared. Diótermesztésem a Milotai 10-es fajtán alapszik.

A gyümölcsöt a legmagasabb biotermelési szabályoknak megfelelően állítom elő, jómagam is részt veszek minden munkafolyamatban, legyen szó növényvédelemről, kertápolásról, vagy irodai munkáról. A termékek, amelyeket előállítok 100%-ban szermaradék­mentesek.

Kizárólag a legmagasabb nemzetközi bio-standardoknak megfelelő permetszereket, tápanyagokat és termeléstechnológiai eljárásokat használok. A termék előállítása során nagyon sok emberi kéz munkájára van szükség ahhoz, hogy az alma többszörös kézi ritkításával és zöldmetszésével a legjobb minőséget tudjam előállítani. Ezen munkafolyamatok teszik egyedivé a gyümölcs minőségét. Számomra a cél a tökéletes gyümölcs előállítása, ami képes a legkritikusabb fogyasztók igényeit is kielégíteni. Éppen ezért döntöttem el, hogy elkezdem az átállást a biodinamikus gazdálkodásra, amely véleményem szerint a mezőgazdaság és a kertészet legfelsőbb szintjét képviseli!

Biodinamikus gazdaként figyelek az életjelenségek ritmusára és ismétlődéseire. A kertjeimet az Univerzum részének tekintem, amely szintén részt vesz a körforgásban. A gyümölcs minőségét a termőföld gondozásával, szerves trágyázásával (nem pedig műtrágyázás), a permetező preparátumok alkalmazásával, valamint a gyógynövények használatával emelem a legmagasabb szintre. Nem érem be kevesebbel, mint a megjelenésében és zamatában is a legjobb gyümölccsel.

A Jánkmajtison lévő intenzív almaültetvényem technikailag is az almatermesztés élvonalába tartozik. Jéghálóval, mikroszórófejes és felsőpályás öntözéssel ellátott ültetvényem, modern gépparkom és a több generáció által felhalmozott tudás egyaránt garancia a kiváló minőségre.

Folyamatosan képzem magam az állandó elvárásoknak megfelelően. Igyekszem a látókörömet bővíteni a külföldön szerzett tapasztalataim által is.

– Az alma és a dió esetében melyek a leggyakoribb kártevők, korokozók és hogyan védekezik ellenük? Kérjük mutassa be az ökológiai gazdaságában hatékonyan működő növényvédelmi technológiáját!

Elveim a biogazdálkodásom során: egészséges; egyedi ízvilág és beltartalom; garantáltan szermaradékmentes; garantáltan műtrágyamentes; csecsemőtől – időskorig ajánlott; megbízható termelőtől, aki a földet gyógyítja a gazdálkodásán keresztül.

A fentebb megfogalmazott elvek és célok elérésének érdekében alakítottam ki a teljes termesztéstechnológiát, beleértve a metszést, a koronaalakítást, a növényvédelmet és a tápanyaggazdálkodást is. Persze ez nem egy befejezett folyamat, ezért kísérletezek, igyekszem felhasználni a hazai és külföldi eredményeket, a használható elemeket beilleszteni az általam alkalmazott technológiába.

Első lépés a megfelelő laza, szellős koronakialakítás, ezzel elősegíthetjük az eső utáni gyorsabb száradást, a növény­védő­szerek optimális kijuttatását, jobb fedettséget érünk el, ezzel csökkentjük a fertőzésveszélyt, valamint jobb színeződést érhetünk el. Minden olyan eljárást alkalmaznunk kell, ami segíti a fát a jó egészségi állapot elérésében, növeli a fák ellenálló képességét a károsítókkal szemben.

Mivel az ökológiai termesztésben nem állnak rendelkezésünkre a köztermesztésben alkalmazott nagy hatékonyságú növényvédőszerek, minden olyan eljárást alkalmaznunk kell, amivel csökkenthetjük az áttelelő károsítók mennyiségét. (Itt nem tudunk mindent csak vegyszerrel megoldani). Gondolok itt az elfelejtett törzskaparásra, fasebkezelésre (pl. vértetű), vagy a lehullott lomb megsemmisítésére, eltávolítására az ültetvényből (varasodás).

A lemosó permetezést szintén az áttelelő kórokozók és kártevők mennyiségének csökkentésére használjuk (pl. atkatojások, pajzstetvek, levéltetű stb.). Mivel az alkalmazás időszakában általában nem optimálisak az időjárási körülmények, ezért fokozottan ügyelni kell a megfelelő fedettség biztosítására. Az ún. egérfül stádiumtól kicsit felgyorsulnak az események. Megjelenik a bimbólikasztó bogár (egérfül-zöldbimbó), majd a levélpirosító levéltetű. Ellenük a védekezésre rendelkezésre állnak a megfelelő és hatékony növényvédőszerek (Laser, Pyregard és a NeemAzal-T/S ).

A levélpirosító alma levéltetűn kívül még két levéltetű faj, a zöld alma levéltetű és a szürke alma levéltetű károsít a gyümölcsösben. Erős fertőzés esetén a gyümölcsön és a hajtáson is okozhatnak tüneteket, valamint megjelenhet szívogatásuk nyomán a korompenész is. Mindkettő ellen hatásos az NeemAzal-T/S.

Ebben az időszakban kezdjük meg a varasodás és a lisztharmat elleni intenzív védekezéseket, amelyek egészen a betakarításig tartanak. Ügyeljünk arra, hogy a gyors növekedés időszakában a növény gyorsan „túlnövi” a növényvédőszereket, amit figyelembe kell venni a permetezések időzítésénél, lehetőleg törekedjünk a prevencióra. Permetezések hatásfokozására mindig használunk adjuvánsokat. Korábban Wetcitet, újabban a Heliosolt.

Varasodás ellen rézkészítményeket, elsősorban Cuproxat FW-t és Champion 2 FL-t alkalmazunk. Alacsony dózisú rezeket használunk egyrészt a behatárolt rézfelhasználás, másrészt a rézérzékenység miatt. Rézérzékeny fajtákon zöldbimbó végétől, ha lehetséges réztartalmú szereket ne használjunk a parásodás elkerülése végett. Az alkalmazott alacsony réztartalom miatt fokozottan ügyelünk a permetezések pontos időzítésére. Varasodás ellen használjuk még a Curatio-t, valamint a Vitisan SP gombaölő szert (preventív és kuratív hatás).

Az utóbbi két növényvédőszer használható a lisztharmat ellen is. Ha szükséges, ebben az időszakban kell védekezni a levélaknázó molyok első nemzedéke ellen. Mi külön nem védekezünk ellenük, mivel a feromoncsapdák folyamatosan mélyen a veszélyességi küszöbértékek alatt fognak. (Kivételt képez a lombosfa fehérmoly, amelyre azért fokozottan figyelni kell minőségrontó hatása miatt.)

Áprilisban megjelenik a keleti gyümölcsmoly és az almamoly. Ellenük ISOMATE légtérterítést alkalmazunk (az alma­ilonca ellen is, de az később rajzik). Ügyelni kell a diszpenzerek megfelelő kihelyezésére. A légtérterített területekre kontrollcsapdákat helyezünk ki az esetleges problémák elkerülése érdekében.

Almamoly estében kétféle csapdát használunk, a Csalomon almamoly és Biszex csapdáit (utóbbi a szitkárt is fogja). A kihelyezett csapdákat egész szezonban folyamatosan figyeljük, hetente kétszer leolvassuk. Az előírásoknak megfelelően az almamoly első nemzedéke ellen beiktatunk egy, esetleg két Madex Pro-s védekezést. Amennyiben a diszpenzerekből kifogyna a hatóanyag ismét Madex Pro-val védekezünk, bár erre még soha nem került sor. Keleti gyümölcsmoly ellen a Dipel DF használható.

Virágzás idején a varasodás, lisztharmat és a tűzelhalás veszélye esetén szükséges a védekezés. Ha fennáll a tűzelhalás veszélye, kis adagú rézzel védekezhetünk.

Sziromhullás után elsősorban Idared fajtán szükséges lehet védekezni a poloskaszagú almadarázs ellen.

A nyári időszak feladata a varasodás és a lisztharmat elleni védekezések folytatása, egészen a betakarításig. Folyamatosan nyomon kell követnünk az egyéb károsítók, pl. a levéltetvek, vértetű, a kaliforniai pajzstetű stb. megjelenését. A két utóbbi ellen igazán hatékony megoldás nem áll rendelkezésre. A vértetű ellen a parazitakímélő technológia úgy tűnik hatásos. A molykártevők ellen a feladat a feromoncsapdák folyamatos figyelése, szükség estén beavatkozás.

Az almánál leírtak a fák jó kondícióban tartásáról, valamint ellenállóképesség növeléséről a dióban is érvényesek. Ezek elengedhetetlenek a hatékony növényvédelem érdekében. Az alábbiakban rátérek a dió fontosabb károsítóinak ismertetésére.

A dió xantomonaszos betegsége. Tünetei a hajtásokon, levélen, a hím virágokon és a gyümölcsön jelentkeznek. Feketés vizenyős rothadó foltok, csíkok formájában. A termés héja megfeketedik, a bél összezsugorodik. Védekezés réztartalmú készítményekkel, pl. Champion 2 FL. Külföldön engedélyezett ellene a Serenade nevű növényvédőszer, amely egy Bacillus subtilis tartalmú mikrobiológiai készítmény.

A dió gnomóniás betegsége. Levélbetegség, amely akár súlyos lombhullást is okozhat. Ellene rézkészítményekkel, illetve mészkénlével védekezhetünk.

Az almamoly a dió egyik legjelentősebb kártevője. Ellene az alma esetében leírtak itt is érvényesek. A védekezés Madex Pro-val lehetséges.

Dióültetvény

Dióültetvény

– A klímaváltozás miatt sok új kár- és kórokozó jelenik meg. Hogyan veszi fel velük a harcot?

Új kihívás az inváziós kártevők megjelenése. Az ázsiai márványospoloska egyes egyedei megtalálhatók a gyümölcsösben, de növényvédelmi beavatkozást még nem igényelt. Ezzel szemben az amerikai lepkekabóca ellen az elmúlt évben szükség volt a védekezésre.

A jövőben a feladatunk a varasodás elleni technológia hatékonyabbá tétele, a parásodás mértékének csökkentése az erre érzékeny fajtákon, a vértetű és a kaliforniai pajzstetű elleni védekezés megnyugtató megoldása, valamint a várhatóan megjelenő „régi-új” gombabetegségek elleni hatékony védekezés kidolgozása (pl. légypiszok betegség, koromfoltosság stb.).

Az újabban megjelent dióburok fúrólégy nagy kihívás a diótermesztőknek, védekezés nélkül akár 90-100%-os kárt is okozhat. A kártétel tünetei: a héj megbarnul, megfeketedik, rászárad a dióra. A bél zsugorodik, megfeketedik, értéktelenné válik. Védekezésre a Pyregard és a NeemAzal-T/S használható.

– Ön a DEMETER előírás rendszer szerint gazdálkodik, ez milyen előnyökkel jár és hogyan valósítja meg?

A Demeterben alkalmazott lehetőségekkel nagyobb biodiverzitást és környezetkímélőbb gazdálkodást tudok folytatni. Hatékonyan tudjuk elősegíteni a talajélet komplex működését a biopreparátumokkal és a komposzttal.

Miért választottam a Demeter gazdálkodást? Azt gondolom, hogy egy gazdaság akkor teljesítheti ki a maga mivoltát, ha önmagában zárt egységként tud működni. Ez kellene, hogy történjen minden gazdaságban, hogy a saját gazdaságköréből tudja fedezni minden szükségletét. Az egészséges gazdaságnak mindent magának kell előállítania amire szüksége van. A teljes gazdaság egységes egészet képez. Ezt az egységet nem csupán a házi állatok, a termesztett növények és az emberek alkotják, de a talaj és a táj elemein túl (rétek, erdők, legelők, vadon élő állatok) bele tartozik a tágabb környezet is egészen a csillagokig. A gazdaság a természetben lévő energiákkal igyekszik együtt működni. A növénytermesztési munkálatok megtervezésénél figyelembe vesszük a természeti és kozmikus ritmusok ismétlődését.

A biodinamikus gazdálkodási mód nemcsupán vegyszermentességet jelent, hanem megköveteli a termőtalaj egyensúlyba hozatalát, gyógyítását. Itt gondolok a preparátumok használatára, amely biodinamikus gazdaságokból származó gyógynövényekből, ásványokból, tehéntrágyából készülő, állati burokban meghatározott ideig és körülmények között érlelt, miközben a kozmikus és földi erők hatást gyakorolnak ezekre, melyek a későbbiekben jelentős hatással bírnak a növény növekedésére és termékenységére. Beszélnünk kell arról is, hogy a termőföldjeinket már a végtelenségig kizsigereltük a műtrágyák használatával. Itt lép közbe a komposztkészítés és használat, ami által újra meg tudjuk újítani a talajéletet és javítani a talaj termőképességét.

– Hogy látja a hazai és a külföldi bio alma értékesítés lehetőségeit?

Jelenleg hazánkban még nem teljesen alakult ki széles­körben a biotermékek iránti kereslet, de mindenképpen növekedés érzékelhető. Oka lehet a lassú piaci növekedésnek az információ hiánya, ami abban mutatkozik meg, hogy a vásárlók a mai napig nem tudják, hogy mi a különbség a bio és a konvencionális gyümölcs között.

A külföldi értékesítés nagymértékben függ a nyugat-európai termésmennyiségek alakulásától. Ez mind árban és mennyiségben is befolyásolja az értékesítési lehetőségeinket.

Bízok és hiszek abban, hogy a fogyasztók egyre tudatosabban fognak fogyasztani a jövőben biotermékeket.

– Mik a jövőbeli tervei?

Egy komplex önellátó gazdaságot szeretnék kialakítani saját állatállománnyal, amely egyébként az egyik alapfeltétele a Demeter gazdálkodásnak is.

Célom a fogyasztókat a legmagasabb minőségű biogyümölccsel ellátni, amely mind megjelenésében, mind pedig ízvilágában a legkiválóbb szintet képviseli.

Kardos Imre
ellenőr, értékelő
Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.
(Biokultúra 2022/2-3)