, ,

A biogazdálkodás javítja a háziméh családok teljesítményét

Egy kutatócsoportnak sikerült bebizonyítania, hogy az ökológiai gazdálkodás valóban kedvező a mézelő méhek számára, különösen a táplálékban szegény késő tavaszi időszakban. A kutatók hat év adatait elemezték, melyeket a háziméhek megfigyelésére szolgáló különleges rendszer szolgáltatott, ami Európában példátlan.

A méhek nemcsak a méztermelés miatt értékesek az ember számára, hanem a vadon élő és termesztett növényfajok beporzása miatt is. Kizárólag nektárt és virágport fogyasztanak. Az intenzív művelés alatt álló területeken a repce és a napraforgó virágzásán kívüli időszakban kevés mézelő virág áll rendelkezésükre. Ekkor a virágpor begyűjtése, a méztermelés és a család növekedése lelassul. Egy szakfolyóiratban (Journal of Applied Ecology) nemrég megjelent cikk azonban azt igazolja, hogy a biogazdálkodás segíthet megelőzni ezt a csökkenést. Az ökológiai művelés alatt álló területek több élelemforrást nyújtanak a háziméheknek, elsősorban a spontán vegetációnak köszönhetően (amit igazságtalanul gyomoknak hívunk).

A hat év során a kutatók az adatok gyűjtéséhez 180 kaptárt vizsgáltak Franciaország nyugati, illetve középső területén és azt találták, hogy a szokványos területeken élő méhcsaládokkal összehasonlítva, az ökológiai gazdaságok területén a méhcsaládoknál a fiasítás 37%-kal, a kifejlett méhek száma 20%-kal nagyobb volt és a családok 53%-kal több mézet állítottak elő. Ez azt mutatja, hogy az ökológiai területek egyedülálló hatást gyakorolnak a méh populációkra. A fiasítás megugrása, ami új dolgozó méheket jelent, a változatosabb pollenforrások eredménye lehet, vagy az is okozhatja, hogy kevesebb méh pusztul el a peszticidek alkalmazása következtében. A megnövekedett méztartalék azt tükrözheti, hogy nagyobb számban és nagyobb területen állnak rendelkezésre a méhlegelőnek megfelelő virágos növények a méhek által berepülhető területen (1-3 km azokon a területeken, ahol nagy mezőgazdasági területek találhatóak).

A vizsgálatot az Ecobee tette lehetővé, ami egy egyedülálló méhcsalád monitorozó rendszer. Az Ecobee keretén belül Dél-Nyugat-Franciaországban 50 kísérleti kaptár éves adatait használják fel a gazdálkodási gyakorlatok hatásainak valós körülmények között történő vizsgálatához.

A kutatócsoport korábbi vizsgálatai során megállapította, hogy a virágban szegény időszakban bekövetkező fiasítás csökkenés rontja a család téli túlélési esélyeit. A mostani kutatás azt mutatja, hogy az ökológiai gazdálkodás tompíthatja az intenzív mezőgazdaság negatív hatásait és segítheti a beporzóként fontos szerepet játszó méhek túlélését.

Forrás: www.sciencedaily.com
Fordította: Nagy Judit
(Biokultúra 2021/6)