A globális állattenyésztés egyre fenntarthatóbbá válhat

A svájci FiBL (Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet) által vezetett és a FAO (ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete) megbízásból készült új kutatás eredményei szerint a szántóföldi állati takarmány termesztés mértékének csökkentése pozitív hatást gyakorolna az élelmiszertermelésre, valamint az olyan fontos környezeti indikátorokra, mint az üvegházhatású gázok kibocsátása és a nitrogén-többlet. A fenntarthatóság szempontjából hatékonynak bizonyul, ha az élelmiszer- és az állati takarmánytermelés között kisebb a verseny, mivel megközelítőleg tíz milliárd ember élelmezéséről kell gondoskodni 2050-re.

A tanulmány eredményeit a közelmúltban tették közzé a Royal Society Interface tudományos folyóiratban, amelyek azt mutatják, hogy a koncentrált takarmány csökkentése megvalósítható alternatíva lehet a klímabarát módon történő élelmiszerbiztonság biztosítására. Amennyiben a FAO előrejelzései bekövetkeznek, a számítások azt mutatják, hogy a mezőgazdaság környezetre gyakorolt negatív hatása jelentős mértékben megnövekszik 2050-re, amelynek az egyik fő oka az intenzív állati takarmánytermelés, többek között a búza, kukorica és a szója termesztése.

A termelés fokozásának érdekében, az amúgy is csökkenő termőterületen egyre nagyobb mértékben folyik a takarmánytermelés, ahelyett, hogy növényi alapú élelmiszertermelést folytatnának. Ennek következtében a koncentrált állati takarmánytermelés verseng az emberi fogyasztásra szánt élelmiszertermeléssel. A tanulmány azt mutatja, hogy a koncentrált takarmány termelés csökkentésével több növényi alapú élelmiszer termelhető, miközben a környezetet is védjük és csökkentjük az üvegházhatású gázok kibocsátását. A számítások szerint az emberi táplálkozás részét képző állati termékek bevitele 53%-kal esne vissza, amennyiben a szántóföldi takarmánytermesztés csökkenne, ami leginkább a sertés, baromfi és tojásfogyasztást érintené.

A legelő sokkal inkább környezetbarát, mint a szántóföldi koncentrált takarmánytermesztés. A húsfogyasztás és a mezőgazdaság által okozott környezeti károk közötti összefüggés régóta vitatott téma. Az általános nézet szerint az állattenyésztés további fokozásához, azaz nagy energiájú koncentrált takarmány előállításához szántóföldre van szükség. Erre gyakran úgy tekintenek, mint az egyetlen lehetőség az állati alapú élelmiszer iránt mutatkozó növekvő kereslet kielégítésére és a hús kilogrammonkénti üvegházhatású gázainak csökkentésére.

Ugyanakkor a FiBL tanulmány azt is mutatja, hogy a koncentrált takarmánytermelés csökkentése sokkal inkább fenntarthatóbb megoldás lenne a világ népességének élelmiszerrel történő ellátására.

Számítások szerint ez a stratégia nagy lehetőségeket rejt magában és ideális esetben kiegészíti a már létező élelmiszerbiztonságra törekvő megközelítéseket, mint az élelmiszertermelés hatékonyságának növelését, elosztásának és felhasználásának javítását, valamint a fogyasztás csökkentését.

www.fibl.org
(Biovilág hírei, Biokultúra 2016/1)